Szerző: Koi Tamás

2020. július 23. 13:17

Kína szerint fake news, hogy az Ericssont és a Nokiát bármivel fenyegetnék

Alaptalannak nevezte az illetékes kínai minisztérium a Wall Street Journal kedden megjelent cikkének spekulációit, miszerint Kína bosszúból a Huawei Technologies esetleges átfogó európai tiltására azzal reagálna, hogy európai hálózati beszállítók exportját korlátozza.

Cáfolta a kínai kereskedelmi minisztérium a Wall Street Journal online kiadásában kedden megjelent cikk állításait, melyek szerint Kína komoly válaszlépésekre szánhatja el magát abban az esetben, ha a Huawei Technologies mobilhálózati eszközeit átfogó korlátozásokkal sújtanák az Európai Unióban. Az amerikai lap szerint ebben az esetben az Ericsson és a Nokia által az országban gyártatott berendezések exportját korlátozná Kína, ami rövid távon komoly károkat okozhatna a Huawei két riválisának, hosszú távon azonban alááshatná a kínai gyártásban vetett bizalmat.

Nem véletlen, hogy az illetékes minisztérium szóvivője, Wang Wenbin a kínai Global Times-nak adott nyilatkozatában igyekezett kategorikusan cáfolni a híreszteléseket:

EZ EGY TELJESEN ALAPTALAN, ROSSZHISZEMŰ HÍRADÁS. NYILVÁNVALÓAN HÁTSÓ SZÁNDÉKKAL PUBLIKÁLTA A LAP

-nyilatkozta az állami médiának a szóvivő, hozzátéve, hogy a lap ezzel szánt szándékkal torzítva mutatja be az EU és Kína tradicionálisan jó és kooperatív viszonyát.

Wang azért hozzátette, jó lenne, ha az EU-s tagállamok fair, nyitott és diszkriminációmentes üzleti környezetet biztosítanának minden cég számára - beleértve a kínaiakat is. Az Európai Unió ugyanakkor eddig sem korlátozta átfogóan a kínai piaci szereplők jelenlétét bizonyos szegmensekben, és az eddigiek alapján vélhetően eztán sem fogja, jóllehet a nagyobb európai államok egyéni döntései alapjaiban befolyásolhatják a Huawei piaci szerepvállalását a kontinensen.

 

a címlapról