Szerző: Koi Tamás

2020. július 14. 13:17

A Google is beszállna a Reliance-be

Kiszivárgott hírek szerint kisebbségi tulajdonrész megszerzéséről folytat tárgyalásokat a Google anyacége, az Alphabet és az indiai Reliance konglomerátum a cégcsoporthoz tartozó Jio Platforms kapcsán.

Újabb amerikai cég vásárolhatja be magát India legnagyobb digitális konglomerátumába, a Reliance Industriesbe, írja bennfentes informátoraira hivatkozva a Bloomberg. Ezúttal állítólag a Google anyacégével, az Alphabettel folytat előrehaladott tárgyalásokat az indiai óriáscég egy négymilliárd dollár értékű beruházási csomagról.

Az Alphabet ezzel egy egyelőre pontosan meg nem határozott arányú kisebbségi résztulajdonhoz jutna a Jio Platformsban, melyhez egyebek mellett India legnagyobb távközlési szolgáltatója és kereskedelmi áruházlánca (Jio Mart) tartozik. A lépés alapvetően jól illik abba a befektetési stratégiába, melyről éppen néhány napja beszélt először részleteiben az Alphabet, kifejtve, hogy a cég a következő 5-7 évben mintegy 10 milliárd dollárt költhet el Indiában különböző befektetési megállapodások részeként.

A számos amerikai multi számára kulcspiacnak számító országban az egyik legvonzóbb befektetési célpontnak éppen a Reliance számít - a cégben nemrég vásárolt 9,9 százaléknyi tulajdonrészt a Facebook, de kisebb befektetőként ott van a cégben a Microsoft, az Intel és a Qualcomm is.

a címlapról