:

Szerző: Koi Tamás

2020. június 22. 14:13

Kirúgta az Alcatel-Lucent kollektíva harmadát a Nokia

A finn Nokia vesszőfutása a jelek szerint messze van a végétől: a vállalat a hétvégén bejelentette, hogy megválik az öt évvel ezelőtt felvásárolt francia Alcatel-Lucent dolgozóinak egyharmadától.

Hosszú távú munkát ígért a dolgozóknak, Franciaországot pedig az egyik legfontosabb európai 5G-s K+F központtá tette volna a Nokia, legalábbis ezek voltak a tervek az Alcatel-Lucent öt évvel ezelőtti felvásárlásakor, az élet - jobban mondva a piac - azonban más forgatókönyvet vett elő, mely alighanem a legkevésbé tesz majd jót a finn-francia kapcsolatoknak.

nokia_alcatel_lucent

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Nokia ugyanis hétvégén bejelentette, hogy költségcsökkentési okokból megválik az Alcatel-Lucent International 1233 dolgozójától, vagyis lapátra kerül a cég teljes munkaerő-állományának nagyjából a harmada. A politikai feszültség annál is inkább garantált, mivel a finnek 2015-ben kifejezetten azzal a feltétellel vehették csak meg 15,6 milliárd euróért az Alcatel-Lucentet, hogy ígéretet tettek a munkaerő megtartására és a kutatás-fejlesztés felfuttatására. Az üzlet az akkori francia gazdasági miniszter, azóta köztársasági elnökké kinevezett Emmanuel Macron közvetítésével jött létre.

Az apró betűs rész a szerződés alján ugyanakkor kikötötte, hogy a Nokiának csak a felvásárlástól számított két évig kell tartania magát a fenti megkötésekhez, ez a moratórium pedig már rég lejárt, vagyis a társaság elvileg azt csinál a francia érdekeltségeivel, amit csak akar.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.