:

Szerző: Koi Tamás

2020. június 8. 13:40

Egymilliárd koronába fáj az Ericssonnak a kínai tendergyőzelem

Rövid távon jelentős mínuszt hozhat a svéd Ericssonnak az, hogy tavasszal több kínai mobilszolgáltató 5G-s fejlesztési tenderén is nyert.

Az Ericsson második negyedéves eredményeire jelentős negatív hatást gyakorolhat, hogy a svéd eszközbeszállító három kínai mobilszolgáltató 5G-s hálózatfejlesztési tenderén is részlegesen nyerni tudott. Az európai beszállítók a China Telecom, a China Mobile és a China Unicom tendereinek köszönhetően összességében csupán mintegy 10%-nyi piacrésszel rendelkeznek majd az ázsiai ország mobilkommunikációs infrastruktúrájában, ám az Ericsson részéről ennek - legalábbis rövid távon - komoly ára volt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A svédek ma bejelentették, hogy a kínai piaci szerepvállalás hatására a vállalat a második negyedévben mintegy egymilliárd svéd korona (kb. 108 millió dollár) értékben ír majd le telekommunikációs eszközállományt és kapcsolódó költségeket, melyek lényegében a kínai piaci bevezetést kötelezően megelőző teszthálózat felépítésére mentek el az elmúlt hónapokban. Ez egyébként nem csak Kínában, hanem más régiókban is kötelező körnek számít, vagyis egy beszállítónak kvázi saját költségein bizonyítania kell egy tendereztetés során, hogy hálózata megfelel az operátor elvárásainak. 

Az Ericsson sajtóközleményében le is szögezi, hogy az egymilliárd koronás leírás mindvégig szerepelt az üzleti tervben, és a kínai piaci szerepvállalás hosszú távon ezzel együtt is nyereséget termel majd a vállalatnak. Ennek egyik oka az új hálózatok fejlesztésének egyik velejárója, mely a korábbinál lényegesen nagyobb mértékben épít a licencelésre és a kiszervezett szolgáltatásokra, azaz az operátorok relatíve olcsón juthatnak hardverhez, cserébe a későbbiek során a különböző szolgáltatások bevezetése során tetemes licencdíjat kell fizetniük a beszállítónak a szoftveres funkciók megnyitásához.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.