Szerző: Koi Tamás

2020. június 3. 09:27

Törölték a Play Store-ból azt az appot, ami kínai appokat törölt

Előfordul, hogy két ország vitája egészen szokatlan terepen fejti ki hatását: Most éppen a kínai-indiai határvita vezetett odáig, hogy a határőrök helyett a Google Play Store adminisztrátorainak kellett közbeavatkozniuk.

Kína és India közt a jószomszédi viszony az utóbbi időben meglehetősen sokat romlott, köszönhetően az állandó határvitáknak. India most egészen szokatlan módját választotta a tiltakozásnak, így egyre több helyi híresség és politikus szólít fel a kínai áruk bojkottjára - és a kínai áruk körébe láthatóan a mobilappok is beletartoznak.

remove-china-apps

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Play Store indiai toplistáján legalábbis pár nap alatt óriási népszerűségre tett szert az az app, melynek egyetlen funkciója, hogy megkeresse a készüléken futó, kínai fejlesztésű alkalmazásokat, majd törölje azokat. A nemes egyszerűséggel csak "Remove China Apps" nevű szoftver dolga végeztével gratulál is a felhasználónak egy

FANTASZTIKUS VAGY, NEM TALÁLTUNK KÍNAI APPOT A MOBILODON!

felirattal.

Az app egyetlen szépséghibája, hogy sérti a Play Store felhasználási feltételeit, így hiába töltötték le eddig több mint ötmillióan, a Google közbelépett és eltávolította az alkalmazás-piactérről a programot.

A döntést egyébként ennél részletesebben nem indokolta a Google, és az appot fejlesztő OneTouch AppLabs sem kívánt nyilatkozni a sajtónak, azt ugyanakkor megerősítette weboldalán, hogy a Remove China Apps nem a fejlesztő jószántából tűnt el a Play Store-ból.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról