Szerző: Koi Tamás

2020. május 19. 12:00

Először kapcsolódhattak be esküdtek videokonferencián egy tárgyalásba

Texas állam alighanem történelmet csinál a héten az első olyan bírósági tárgyalással, melyen az esküdtek is részt vehetnek - az ügyvédekkel és a bíróval együtt virtuálisan.

Ha otthoni munkáról van szó, az amerikai igazságszolgáltatásnál nincs pardon, a bírósági tárgyalásokat is illik megtartani, ami az Egyesült Államokban bírósági jogrendje miatt különösen nehezen kivitelezhető, hiszen a bíró, az alperes, a felperes és jogi képviselőik mellett jelen kell lennie a tárgyaláson a 12 véletlenszerűen választott amerikai állampolgárból álló esküdtszéknek is.

Az új koronavírus világjárvány idején ez érthető okokból ellenjavallt az esküdtek és a tárgyaláson részt vevő felek egészségének érdekében, Texas állam ugyanakkor frappáns megoldással áthidalva a problémát megtartotta az első olyan bírósági meghallgatást, melyen az esküdtek is részt vehettek - a bíróval és az ügyvédekkel együtt virtuálisan.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az ügy igazi pikantériája, hogy a feleket az a Zoom videokonferencia-platform kapcsolta össze, melynek biztonságáról finoman szólva nem zengenek ódákat egyes, a zoombonbing jelenséget és egyéb biztonsági incidenseket korábban már megtapasztaló cégek, netán kormányzati intézmények.

Kérdés, hogy a bíróságok munkáját nehezítő járványhelyzetre mennyire jelentenek majd megoldást a hasonló online meghallgatások és tanácskozások, mindenesetre ha a távolságtartási szabályok miatt a tárgyalásokat továbbra sem tartják meg, az igazságszolgáltatásnak napról-napra nagyobb lemaradást kell majd behozniuk: tavaly Texasban hetente átlagosan 186 bírósági tárgyalást tartottak

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.