Szerző: Koi Tamás

2020. május 4. 12:18

Húsz éve söpört végig a világon az első komoly számítógépes vírusfertőzés

Saját célra akarta felhasználni készítője, végül kikerült az irányítása alól a világ első, igazán komoly károkat okozó számítógépes vírusa. Húsz éve több tízmillió számítógépet fertőzött meg a LoveBug.

Ártatlan csínynek indult, végül globális vírusfertőzéssé nőtte ki magát az a számítógépes kód, mely éppen húsz évvel ezelőtt szabadult el a világban. A Love Bug fertőzés minden adathalász-támadás atyjaként is emlegetik.

A vírusfertőzés mögött egy akkor 24 éves manilai egyetemista állt, akinek nem volt pénze internethozzáférésre, és megtalálta a módját annak, hogyan jusson hozzá internetes jelszavakhoz és felhasználási nevekhez (melyek az akkori modemes kapcsolatoknál a nethasználat alapvető feltételei voltak): Az áldozatot rá kellett venni, hogy egy preparált fájlt futtasson a számítógépén (ez volt a "love-letter-for-you.TXT.VBS", amiből a vírus neve is ered), ezt követően juthatott hozzá a támadó az említett jelszavakhoz. A vírus ezzel párhuzamosan automatikusan továbbította magát a Microsoft Outlook címtárban szereplő összes címre.

lovebug

Popcorn + IT

Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Popcorn + IT Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Onel de Guzman, aki jelenleg egy mobiltelefon-szaküzletet üzemeltet, saját bevallása szerint sosem gondolta volna, hogy a LoveBugnak keresztelt támadás valaha kijut az országból, de a szeretet ereje úgy látszik őt is felkészületlenül érte.

A vírus 2000. május 4-én 24 órán belül globálisan mintegy 45 millió számítógépet fertőzött meg, hatására cégek ezreinek kellett különféle kármentő intézkedéseket hozniuk, de még egyes kormányzati intézményekben is le kellett állítani az e-mail szervereket. A fertőzés utólagos becslések szerint akkor több milliárd dollárnyi kárt okozott globáisan, mely mögött minden korábbi számítógépes vírus által okozott kiesés eltörpült.

Onel de Guzmant ugyan a hatóságok pár napon belül megtalálták, ám mivel a Fülöp-szigeteken az akkori büntetőjog nem terjedt ki a számítógépes rendszerek elleni támadások szankcionálására, végül büntetés nélkül megúszta az ügyet.

a címlapról