Szerző: Koi Tamás

2020. április 16. 12:07

Egymás kezébe csapott a Samsung és a Xilinx

Miközben egyik legnagyobb partnerét, a Huawei-t fokozatosan elveszíti, új beszállítói megállapodást kötött egy másik gyártóval az amerikai Xilinx.

Az FPGA chipek egyik legnagyobb amerikai gyártójának számító Xilinxre rossz idők járnak mostanában, kivételesen nem a koronavírus járvány miatt, hanem azért, mert az Egyesült Államok által alkalmazott exporttilalom miatt gyakorlatilag elveszítette egyik legnagyobb vásárlóját, a kínai Huawei Technologiest. A Xilinx programozható chipjeit a Huawei számos mobilhálózati komponensben, elsősorban alapsávi vezérlőkben használta korábban, ám erre most már - elvileg - nincs lehetősége.

xilinx-versal

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A chipgyártó ezért kénytelen volt új partnerek után nézni, és a jelek szerint sikerült is megnyernie a dél-koreai Samsung beszállítói tenderét. A Samsung ugyanis a Huawei-hez, az Ericssonhoz és a Nokia-hoz hasonlóan gyárt mobilhálózati alapkomponenseket, igaz, eddig elsősorban a honi piacon ért el vele sikereket, a nyugati piacokon nem rendelkezik jelentős referenciákkal.

A Xilinx által szállított Versal chipek a Samsung 5G-s állomásai számára többek között nyalábformálási technológiát (bemaforming) biztosítanak majd.

a címlapról