Szerző: Koi Tamás

2019. október 14. 15:19

Vizsgálja az EU a Samsung SDI tervezett állami támogatását

108 millió euró összegű támogatást bukhat a Samsung, ha az Európai Unió elkaszálja a cégnek juttatandó állami támogatással kapcsolatos terveket.

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban áll-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal Magyarországnak az a terve, miszerint 108 millió euró összegű állami támogatást nyújt a Samsung SDI számára a vállalat gödi (Magyarország) akkumulátorcella-gyártó üzemének bővítésére irányuló beruházáshoz - áll a bizottság sajtóközleményében.

samsungsdi
a samsung sdi gödi komplexumának bejárata

A Samsung SDI az egyik legfontosabb szereplő a lítium-ion akkumulátorok gyorsan növekvő piacán. A Samsung SDI mintegy 1,2 milliárd eurót fordít arra, hogy meglévő gödi (Magyarország) üzemében bővítse az elektromos járművekben használt lítium-ion akkumulátorcellák és akkumulátortelepek előállítására való kapacitást. A kapacitásbővítéssel kapcsolatos munkálatok 2017 decemberében kezdődtek, és a projekt végrehajtása immár előrehaladott állapotban van. 2018-ban Magyarország értesítette a Bizottságot arról, hogy 108 millió euró összegű állami támogatást kíván nyújtani a projekthez.

Az uniós állami támogatási szabályok – különösen a Bizottság regionális állami támogatásokról szóló 2014. évi iránymutatása – lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy az EU hátrányos helyzetű régióiban támogassák a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást, valamint előmozdítsák a területi kohézió megvalósulását az egységes piacon. Akkor hagyhatók jóvá az intézkedések, ha megfelelnek bizonyos feltételeknek, amelyek biztosítják azok kívánt pozitív hatásának elérését. Ez azt jelenti, hogy a támogatásnak ösztönöznie kell a magánbefektetéseket, a támogatást a szükséges minimumra kell korlátozni, nem szabad elszívnia a beruházásokat egy másik tagállam még hátrányosabb helyzetű régiója elől („antikohéziós hatás”), és nem okozhatja közvetlenül tevékenységek (így munkahelyek) áthelyezését az EU más részéről a támogatást nyújtó tagállamba.

a címlapról