Szerző: Habók Lilla

2016. október 28. 14:54

Áldozatul esett a Vine a Twitter költségcsökkentésének

Búcsút lehet inteni a 6 másodperces videókkal népszerűvé vált Vine-nak, mert a Twitter úgy döntött, hogy nem kifizetődő a szolgáltatás további életben tartása. Nagyjából havi 200 millió aktív felhasználó kereshet most új helyet a videók számára.

Számítani lehetett arra, hogy a Twitter agóniája valamilyen lépésre kényszeríti a vállalatot, de még így is meglepetés, hogy a Vine népszerű videós szolgáltatás bezárásában látja a vezetőség az egyik kiutat - a 8 helyett most már 9 százalékos leépítésről szóló hír ezek szerint ezt a részleget érinti leginkább, de a Twitter nem nyilatkozott erről bővebben. A csapat egy blogbejegyzésben tájékoztatta felhasználóit, hogy az alkalmazás be fog zárni a következő hónapokban, viszont a pontos ütemterv majd később jelenik meg. Addig is 6 másodperces videók elérhetőek és letölthetők maradnak a felületen, de úgy tűnik, hogy új tartalmat már nem lehet közzétenni.

A 200 milliós havi aktív felhasználói számmal rendelkező szolgáltatást 2012-ben vásárolta fel a Twitter, majd félév alatt annyira felfuttatta, hogy az az iTunes App Store első helyére ugrott. Jelenleg 284. helyen található az iOS alkalmazások összesített listáján, és a szórakoztató kategória legnépszerűbb appjai között sem kapott helyet a TechCrunch adatai szerint. Az elmúlt évben az aktív felhasználók száma sem tudott tovább növekedni, és a Twitter sem vonta be jobban a Vine-t a saját profiljába annál, hogy a videókat ki lehet tenni a mikroblogra.

Inkább a Vine eladása tűnt volna ésszerű lépésnek, de a mostani helyzet alapján úgy látszik, hogy nem akadt megfelelő vevő a leányvállalatra. A Vine-alapítók már korábban kiszálltak az üzletből, most szinte ironikus módon Twitteren fejezték ki érzéseiket a hír hallatán. Rus Yusupov azt üzente a vállalkozóknak, hogy ne adják el a cégüket - látható, hogy mi lesz belőle.

A jövőben inkább a felhasználók élő videostreamek lesznek fókuszban a Presicope fejlesztésével, amelynek tavaly márciusi rajtja olyan jól sikerült, hogy nyáron már tízmillió felhasználónál és napi kétmillió aktív felhasználónál tartott. Az élő televíziós szolgáltatás is jól szerepel, a Twitter partneri szerződésben áll az NFL-lel és a Bloomberggel, valószínűleg a pénzt hozó partnerek számának növelésére koncentrálna a jövőben.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Twitter negyedéves pénzügyi jelentése szolid emelkedést mutat, a 616 millió dolláros bevétel 8 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest, ebből 545 millió képezi a hirdetésekből származó bevételt, a többi a licenszt és egyebeket. A felhasználók száma is valamelyest emelkedett, jelenleg 317 millióan szoktak twitterezni világszerte, ami csekély egy százalékos emelkedés az előző negyedévhez viszonyítva. A bevételek mellé közel 103 millió dolláros veszteség társul, amelyre Anthony Noto, a cég pénzügyi igazgatója úgy reagált, hogy a cég a jövőben sokkal fegyelmezettebben fogja kezelni a pénzt. Ez a motiváció hajtja a Twittert a munkavállalói leépítésben, és az üzlet egyszerűsítésében, a fókuszterületek kijelölésében. A jelentés közzétételekor még nem tette nyilvánvalóvá a vezetőség, hogy ez az átalakítás egyben a Vine végét is jelenti.

Nehéz lesz kiengesztelni a 200 millió csalódott Vine felhasználót, akik már arról írnak Twitteren, hogy a YouTube-on vagy az Instagramon követhetőek tovább a felvételeik. A céget valószínűleg már nem zavarja a konkurenciához pártolás, legalábbis amíg a kommunikációs elsődleges felülete a Twitter marad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról