:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 14. 15:42

Tízmillió felhasználónál jár a Periscope

Elérte a tízmilliós felhasználószámot az androidos és iOS-es eszközökön élő videomstreaming szolgáltatást kínáló Periscope. A Twitter-leányvállalat szerint napi aktív felhasználóik száma már a kétmillióhoz közelít, akik egy nap leforgása alatt negyven évnyi videót néznek meg felületén.

Már több mint tízmillió felhasználónál tart a Periscope: az élő videostreaming szolgáltatás március második felében indult, a tízmilliós küszöböt pedig egész pontosan augusztus 2-án lépte át - alig több mint négy hónap alatt. Persze nem az ismeretlenségből előtört kis startupról van szó, a Periscope mögött a Twitter áll, a közösségi oldal a szintén népszerű Meerkat riválisaként küldte ringbe a szolgáltatást.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Periscope adatai szerint a felhasználói összesen több mint negyven évnyi élő közvetítést néznek naponta felületén, Android, illetve iOS platformokról. A cég szerint a "Time Watched" néven futó érték a legláttatóbb paraméter a szolgáltatás növekedése kapcsán, a napi, illetve havi aktív felhasználószámmal szemben ugyanis a termék tényleges kihasználtsága követhető vele. Emellett a felhasználói élmény javítását tekintve is sokkal hatékonyabb a kijelzők előtt töltött idő maximalizálására fókuszálni, mint a további userek csalogatása.

Ettől függetlenül persze a napi aktív felhasználók száma is hízik, a vállalat, blogposztjában közzétett grafikonja szerint az már erősen a kétmillió felé közelít. Ez önmagában még nem eget rengető szám, ugyanakkor a vállalat az elmúlt négy hónapban figyelemreméltó lendületet produkált, amelyet ha sikerül megőriznie, könnyen maga mögött hagyhatja, pontosabban tarthatja vetélytársait: a fő rivális Meerkat májusban nagyjából kétmillió felhasználóról számolt be, így ebben a tekintetben jó eséllyel ma számottevően elmarad a Periscope tízmilliós értéke mögött.

A Twitter nevével fémjelzett szolgáltatás márciusban először iOS-re jelent meg, és már az első tíz napban elérte az egymilliós felhasználószámot, májusban pedig az androidos verzió is megérkezett. Arról persze korai lenne beszélni, hogy a Periscope fejlesztői hátradőlhetnek, és élvezhetik egyeduralmukat a mobilos élő közvetítések terén, a napokban ugyanis egy új konkurens is feltűnt  a területen, a Google gondozásában készült YouTube Live Broadcast. Igaz a szolgáltatás jelenlegi állás szerint csak a Samsung Galaxy Note 5 és Galaxy S6 Edge+ készülékeken lesz használható, a későbbiekben valószínűleg jóval szélesebb körben is elérhetővé válik - de erre még határozatlan ideig várni kell.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.