Szerző: Habók Lilla

2016. október 19. 12:00

Együttműködne a Panasonic és a Tesla a napelemes piacon

Már 2017-ben szeretné elkezdeni a napelemek közös gyártását a Panasonic és a Tesla a Gigafactoryban. Az együttműködést egyelőre akadályozza, hogy a SolarCity felvásárlása még nem zárult le.

Közösen tervez napelemet gyártani a Tesla és a Panasonic, amint a részvényesek jóváhagyják a SolarCity felvásárlását. A két cég között már van megállapodás a Nevada államban fekvő Gigafactory kapcsán, ahol jó minőségű és olcsó akkukat igyekeznek együtt gyártani. A Tesla számára egy kézenfekvő terjeszkedési pontot jelent ez a piac, mivel az autókba szánt telepeket saját maga el tudja készíteni jó áron, másrészt a Gigafactoryban gyárott akkukat értékesíteni is tudja. Itt készülnek a háztartási használatra szánt Powerwall (7 kWh), és az ipari célokra készített Powerpack (100 kWh) akkumulátorok.

Az újabb együttműködésnek a SolarCity beolvasztása vet gátat, amelyet 2,8 milliárd dollárért vásárolna fel a Tesla részvénycserével végrehajtott akvizícióval, de a részvényesek eddig nem lelkesedtek a több problémát felvető megállapodásért. Az Egyesült Államokban jelenleg is a cég vezeti a lakossági napelemek piacát, de már régóta veszteséges, részvényárfolyama számottevően visszaesett. Ráadásul a napelemes cég alapító-vezetői Elon Musk unokatestvérei, és maga a Tesla-vezető is 22 százaléknál nagyobb tulajdonrésszel rendelkezik SolarCityben. Pénzügyileg a Tesla sem jeleskedik, évek óta nem termel profitot, pedig az elemzők számítása szerint 12,5 milliárd dolláros növekedésre lenne szüksége ahhoz, hogy a SolarCityvel közös terveit sikerre vigye.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az érdekkonfliktusok és a pénzügyi kérdések ellenére az antitröszt-szabályozók határozata szerint csekély átfedés van a két vállalat üzleti tevékenységei között, és így az egyesülés nem befolyásolná egyik piacon sem a versenyt. Hogy a részvényeseket mennyire sikerült meggyőzni, november közepén fog kiderülni, mikor mindkét cég részvényesei szavaznak a felvásárlásról.

Távlati terv a Tesla számára, hogy a lakossági piacon teljes rendszert tudjon nyújtani a megújuló energiaforrásokhoz. Már azt is bejelentette az autókról ismert cég, hogy október végén bemutat egy prototípust a lakossági felhasználóknak tervezett, háztetőre szerelhető napelemekből. A tervek alapján a napenergia rendszerek elemei és moduljai jól fognak működni a Tesla által gyártott Powerwall és Powerpack akkumulátorokkal. Musk szerint a Panasonic már 2017-ben elkezdhetné ezeknek a napelemek gyártását a Gigafactoryban, ha a SolarCity üzletet sikerülne végre nyélbe ütni.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.