Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 16. 15:34

4 GHz-ig skálázódik a következő Exynos?

Mobilos alkalmazásprocesszorokhoz képest rendkívül magas órajellel érkezhet a Samsung következő Exynos chipje. A rendszerchip legmagasabb frekvenciája elérheti a 4 GHz-et, ettől pedig ugrásszerűen nőhet a CPU magok számítási teljesítménye.

Kiszivárogtak a következő mobilos Exynos lehetséges órajelei, a 8895 típusjelzésű modell a hírek szerint kifejezetten magas, 4 GHz-es maximális frekvenciával érkezhet, ami több mint 50 százalékos ugrás lenne az elődhöz viszonyítva. A rendszerchipek a jövő tavasszal érkező Galaxy S8 készülékekkel debütálhatnak.

A szokatlanul nagy ugrás mögött két tényező is állhat. Jelentősen magasabb órajelet csupán a mikroarchitektúra módosításával is el lehet érni, számos erre kihegyezett dizájnt (pl. Pentium 4) látott már a piac. Ez a megoldás ugyanakkor kompromisszumokkal járhat, az IPC (műveletek/órajelciklus) rendszerint csökken, így csak akkor érheti meg az irány, ha frekvenciával sikerül ezt kompenzálni, miközben a fogyasztás sem szökik az egekbe.

A másik, a mikroarchitektúra fejlesztése szempontjából kevesebb kompromisszumot kívánó oldalon a fejlettebb gyártástechnológia áll, ami jelen esetben a Samsung vadiúj, 10 nanométeres eljárását jelenti, az új Exynos processzor is ezzel készülhet majd. Ez iparági pletykák szerint jelentősebb fejlesztéseket hoz az előd 14 nanométerhez viszonyítva. Többek között a FEOL (front-end-of-line) mellett a BEOL (back-end-of-line) is változik, melyhez korábban, a 20-ről 14 nanométerre való áttérésnél nem nyúlt a Samsung. A vállalat még áprilisban elmondta, hogy az első, LPE (Low Power Early) variáns év végére készülhet majd el, optimális esetben ekkor indulhat be a tömegtermelés.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A gyártástechnológia főszerepét támaszthatja alá az ugyancsak jövőre érkező Snapdragon 830 órajele is, ugyanis ez a processzor szintén a Samsung 10 nanométerével készül majd. A Qualcomm legújabb csúcsprocesszora állítólag 3,6 GHz-es maximális frekvenciával érkezik, ami a Snapdragon 821 legnagyobb értékéhez viszonyítva ugyancsak tetemes, 50 százalékos ugrást jelentene.

Amennyiben a magas órajeleket úgy sikerült elérni, hogy eközben a mikroarchitektúrához, illetve az IPC-hez komolyabban nem nyúltak a tervezők, akkor a következő év komoly előrelépést tartogathat a mobilos alkalmazásprocesszorok számítási teljesítményében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról