:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 8. 16:14

Még mindig a Lollipop és Kitkat uralja az Androidot

Alig több mint 15 százalékot szerzett eddig a piacból a lassan egy éves Android 6.0 Marshmallow - közben már küszöbön a rendszer 7.0-s verziója is.

Közzétette a különböző Android verziók piaci részesedésére vonatkozó adatait a Google: annak ellenére, hogy már a küszöbön van a rendszer új, 7.0-s verziója, a jelenleg elérhető legfrissebb változat, a 6.0-s Marshmallow még mindig csupán az Google Play szolgáltatásokat használó androidos eszközök 15,2 százalékán fut. Bár a rendszer térnyerése stabil, tempósnak semmiképp sem mondható, egy hónap alatt alig 1,9 százalékkal sikerült növelnie a részesedését.

A platform hajnaláig visszanyúló fragmentációs problémákat valószínűleg senkinek nem kell ecsetelni, azok az augusztus elején közzétett számokból is kitűnően látszanak. A legnagyobb részesedése még mindig a Lollipop főverziónak van, legalábbis ha az 5.0-s és 5.1-es változatokat a Google-höz hasonlóan egy kalap alá vesszük - előbbi 14,1 százalékon, utóbbi pedig 21,4-en áll, összesen tehát 35,5 százalékos szeletet hasítanak ki az Andorid-tortából. A dobogó második fokán a 4.4-es KitKat áll, 29,2 százalékkal, a három éves rendszer még mindig elképesztően sok készüléken van jelen.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

De a 2012-ben kiadott Jelly Bean részesedése is kétségbeejtően magas, a 4.1-4.3-as verziókat tömörítő rendszer hajlott kora ellenére a vizsgált készülékek 16,7 százalékán dolgozik. A maradék eszközökön az Ice Cream Sandwich, a Gignerbread és a Froyo verziók osztoznak. A jelenlegi legfrissebb Marshmallow rendszer penetrációja, a szoftver megjelenése után közel fél évvel, idén februárban egyébként az aktív készülékek nagyjából 1 százalékán volt jelen, azóta ugyancsak fél év alatt sikerült valamivel több mint 14 százalékot gyarapodnia, a terjeszkedés tehát érezhetően gyorsult, azonban még így is hatalmas az elmaradás a piacon.

Az Andorid régi rákfenéje tehát még mindig velünk van, bár fontos hozzátenni, hogy a friss szoftververziók megérkezése az utóbbi év során veszített jelentőségéből. Mióta a Google a Stagefright sebezhetőség kapcsán bevezette a havi biztonsági frissítéseket, azok gyors beszerzése sokkal fontosabbá vált az egyes készülékeken, mint az adott szoftververzió átfogó frissítése. Persze a legtöbb gyártó az utóbbiaknál jelentősen kisebb erőfeszítést igénylő biztonsági patcheket sem továbbítja rendszeresen készülékeire.

A verziószám jelentőségvesztésének másik oka, hogy számos, a Google által bevezetett új funkció, a Google Play szolgáltatások részeként a korábbi változatokba is eljut. Az idei Google I/O fejlesztői konferencián bejelentett egyik legfontosabb újítás, az Instant Apps például egészen az Android 4.0-ig kompatibilis visszafelé, ezzel majdnem a teljes telepített bázist, az aktív készülékek több mint 98 százalékát éri el a Google.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.