:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 3. 10:24

Galaxy Note 7: izmos üvegszappannal támad a Samsung

Mindent bedobott a Samsung, hogy nyáron túlszárnyalja tavasszal bejelentett készülékeit: bár a hardver ismerős, a Note 7 mégis sokat lép előre - az újítások persze az árában is tükröződnek.

Leleplezte legújabb csúcstelefonját a Samsung, ezúttal a Note széria bővült új modellel a Galaxy Note 7-tel. Ami már látatlanban is furcsa lehet, az a készülék elnevezése, a tavalyi modell ugyanis Note 5 névre hallgatott - a cég egy lépcsőt kihagyott, hogy egymáshoz igazítsa az Sx sorozat és a Note x sorozat számozását.

A frissen bejelentett zászlóshajó egy sor ismerős specifikációt tartalmaz, a motorháztető alatt gyakorlatilag ugyanazt találjuk, mint az S7-ek esetében, azonban ezzel együtt nincs híján az újításoknak. A Note-oknál az elmúlt két évben megszokott alapvető paraméterek nem változtak, a Super AMOLED kijelző mérete továbbra is 5,7 hüvelyk, 1440x2560 pixel felbontással (518 PPI) és természetesen a készülék aljából kihúzható érintőtoll sem maradt ki az eszközből. A Samsung továbbra is a legjobb mobilos kijelzőket szállítja, ebből kapott a Note 7 is, a panel egyszerűen lenyűgözően éles, kontrasztos, fényes és szaturált - de utóbbi két paramétert az erre érzékenyek visszavehetik a szürke valóság szintjére.

A vas közben igazodott az idei portfólióhoz, az Egyesült Államokon kívül, így Európában is, a telefon a Samsung saját tervezésű, Exynos 8890 chipjét kapja. A néhány hete bejelentett, felturbózott Snapdragon 821 úgy látszik egyelőre kimarad a repertoárból. A RAM mérete 4 gigabájt, belső tárhelyből pedig idén egyetlen méretet, 64 gigabájtot kínál a gyártó, ez microSD kártyával bővíthető.

Bár az üzemidőről korai lenne nyilatkozni, kifejezetten ígéretes, hogy az okostelefonba a széria eddigi legnagyobb akkumulátora került, 3500 mAh kapacitással. A készülék hátoldalán egy 12 megapixeles, optikai képstabilizációval kiegészített kamera figyel, míg az előlapon egy 5 megapixel felbontású szenzor található. A Note 7-tel továbbá végre a Samsung is meglépte amit több gyártó már tavaly, azaz a hagyományos microUSB aljzatot készülékén az csatlakozó állásától függetlenül használható USB Type-C-re cserélte.

Biometrikus azonosítás terén is nagyot lép előre az új modell, az ismert, home gombba épített ujjlenyomat-olvasó mellett már egy íriszszkenner is került a készülékbe, a kijelző fölé. A megoldással lényegében egy gyors pillantással feloldható az eszköz - a szenzort a készülék hazai bemutatóján akció közben is szemügyre vettük, az a telefont ideális pozícióban tartva olyan gyorsan oldja fel a zárképernyőt, mint ha azon semmilyen azonosítási funkció nem lett volna beállítva. Előnytelenebb helyzetből volt, hogy 1-2 másodperc kellett, míg a készülék regisztrálta, hogy a megfelelő szempárt látja, ugyanakkor miután bemutatón sorozatgyártás előtti modellek voltak, könnyen lehet, hogy a végleges verziókban ez is felgyorsul.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ami a készülék formatervét illeti, akárcsak a cégtől az elmúlt két Galaxy S sorozatban megismert Edge modellek, a Note 7 is ívelt szélű kijelzőt kapott, igaz azt a gyártó szélekhez jóval közelebb hajlította meg, mint az érintőtoll nélküli készülékeknél, hogy maximalizálja a tollas rajzolásra alkalmas felületet. Ugyanezt a vonalvezetést követi a hátlapot borító üveglap is, a kettő között pedig vékony fémkeret húzódik - a hatás olyan, mint ha a telefon kijelzőjét szinte egyáltalán nem övezné szegély.

A legújabb Note-ot kézbe is fogtuk, azon nyoma sincs a korábbi Edge eszközöknél tapasztalt, kissé tenyérbe vágó, keskeny éleknek, a hajlított szélű előlapi és hátlapi borítóüveg, illetve a fémkeret kiálló részek nélkül, simán találkozik, mint ha egy üvegszappant fognánk. Ez bár rendkívül kényelmes fogást biztosít, a veszélyei is megvannak, száraz kézzel fogva a telefon könnyen kicsúszhat az ember kezéből - kicsit nedvesebb tenyérbe ugyanakkor kitűnően tapad az üvegborítás.

A dizájn nem csak elegánsabb, de ellenállóbb is lett, az új Note IP68-as védelmi besorolást kapott, por ellen tehát teljes mértékben védett, víz alatt pedig akár fél órát is kibír, másfél méter mélyen - és ehhez még az audiojacket sem kellett eltávolítani a készülékről. Egyébként az érintőtoll is hasonló védelmet élvez, a Wacommal együttműködésben készített stylus és érintőkijelző kifejezetten impresszív teljesítményt nyújt, a Samsung saját jegyzetappjában rövid ideig firkálgatva meglepően meggyőző papír-töltőtoll hatást keltett, természetesen a nyomásnak megfelelően vastagodó-vékonyodó vonalakkal. A 4096 nyomásszint megkülönböztetésére képes tollhoz persze egy sor szoftveres funkció is párosul, a jegyzetappok mellett azzal a kijelző egy kijelölt területének tartalmát rögzíthetjük, majd abból mozgó GIF-et készíthetünk, automatikusan lefordíthatjuk a kijelölt szövegeket, illetve a legfontosabb emlékeztetőket - vagy akár jobban sikerült firkálmányokat - a folyamatosan aktív (always-on) zárképernyőre is kitehetjük.

Az új csatlakozóval szerelt Note-hoz új Gear VR-szemüveg is érkezik, ezt a leggyorsabb előrendelők ajándékba kapják a telefonhoz. A szemüveg visszafelé kompatibilis az idei, illetve tavalyi Galaxy S modellekkel is. A Samsung Galaxy Note 7 kifejezetten ígéretes csúcsmodellnek tűnik, sajnos a gyártó ennek megfelelően az árat is az egekbe tornázta, hazánkban a készülék szeptember elején, 289 900 ezer forintos ajánlott fogyasztói áron lesz elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.