Szerző: Gálffy Csaba

2016. július 25. 11:11

Kirúgták az Ericsson vezérigazgatóját

Új elnök-vezérigazgatót (CEO) keres az Ericsson, miután az igazgatótanács menesztette Hans Vestberg eddigi főnököt. Utód még nincs, őt most fogják keresni a svédek.

Menesztette Hans Vestberg elnök-vezérigazgatót az Ericsson - jelentette be a vállalat a reggeli órákban. Vestberg azonnali hatállyal hagyja ott a vezetői széket, de fél évig még a cég rendelkezésére áll, és segít a pénzügyi igazgatóból ideiglenesen kinevezett Jan Frykhammarnak átvenni a cég mindennapi irányítását.

"Hans Vestberg hét évig vezette a vállalatot jelentős iparági és céges átalakulás folyamán. Hans fontos szerepet játszott abban, hogy a kulcsfontosságú vásárlóinkkal erős kapcsolatot építsünk ki és inspirációt nyújtott alkalmazottainknak az egész Ericssonban. Azonban a jelenlegi környezetet figyelembe véve [...] az igazgatótanács úgy döntött, hogy eljött az idő ahhoz, hogy egy új vezető irányítsa az Ericsson fejlődésének következő fázisát" - mondja a közlemény.

A cég egyébként múlt héten tette közzé negyedéves pénzügyi kimutatását, és a számok valóban nem a régi CEO mellett szólnak. A bevétel meredeken, 11 százalékkal, 54,1 milliárd svéd koronára (mintegy 6,3 milliárd dollárra) esett vissza, a 2,1 milliárd koronás nettó profit pedig 1,6 milliárdra olvadt. Ennél is aggasztóbb, hogy a negyedév cash flow negatív volt, 700 millió korona áramlott ki a vállalat koffereiből.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A negatív kilátásokra reagálva a cég masszív költségcsökkentési programot (értsd: elbocsátásokat) jelentett be, ettől a cég 9 milliárd koronás megtakarítást vár 2017-re. Ezzel egy időben az Ericsson a kutatás-fejlesztést is jelentősen visszafogja, ennek várható pénzügyi hatását azonban a cég nem közölte. A befektetőknek jó hír, hogy az Ericsson amúgy is egy beruházási ciklus végére ért, a globális ICT-központok kiépítése lezárult, ez pedig önmagában is számottevően csökkenti a cég tőkeigényét.

4G lejárt, 5G még nincs, szolgáltatások vannak

Az Ericsson és a többi hálózati berendezésgyártó nagy problémája, hogy a fejlett országokban már lassan kifutóban az LTE (sőt: LTE Advanced) hálózatok kiépítése. A fejlődő régiók azonban egyelőre nem kaptak rá a technológia ízére, Afrika vagy India még mindig a 3G-s hálózatok kiépítésénél tart, és egyelőre nem is várható, hogy a nagyvárosokon túl felmerüljön az LTE-re váltás. Ez értelemszerűen érzékenyen érinti azokat a cégeket, amelyek a hálózati berendezéseket szállítják.

Nem véletlen egyébként, hogy az Ericsson az elmúlt időszakban igyekszik a hálózati szolgáltatások irányába lépni tovább, hogy ne csak a technológia-váltásoknál kapjon szerepet, hanem legyen egy, a ciklikus modernizálástól független bevételfolyama is. Ennek része például, hogy az Ericsson itthon is átvette a UPC vezetékes hálózatának fenntartását, outsourcing modellben, de világszerte több helyen nyújt már változatos szolgáltatásokat. Ugyanakkor ez az út sem tökéletes, a Global Services üzletág, amely már a bevétel mintegy felét adja, szintén visszaesett, igaz, a 7 százalékos zsugorodás üteme még mindig csak fele a hálózati részleg 14 százalékos esésének.

Az Ericsson-részvények árfolyama idén mintegy 25 százalékot esett, Vestberg távozásának hírére azonban 5 százalékot kapaszkodott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról