Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 21. 16:58

Szállítja a Kaby Lake processzorokat az Intel

Úton vannak a Kaby Lake processzorok, a Skylake optimalizációjának tekinthető fejlesztésekre épülő termékek megjelenése karnyújtásnyira lehet.

Az Intel negyedéves pénzügyi értékelésében a Kaby Lake processzorokról is beszélt. Brian Krzanich elnök-vezérigazgató elárulta, hogy a vállalat már szállítja a Skylake ráncfelvarrásának számító termékeket. Az új modellekre épülő termékek várhatóan a harmadik negyedév végén vagy a negyedik negyedévben kerülhetnek piacra.

A Kaby Lake már az Intel új, PAO (Process-Architecture-Optimization) termékstratégiájának jegyében készül, és annak harmadik, optimalizációs lépcsőjét testesíti meg. Azt a cég továbbra sem ecsetelte, hogy ez pontosan milyen változtatásokat jelent, továbbra is csak a kiszivárgott információkból lehet következtetni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezek alapján az x86-os processzormagok nem változnak, csupán azok órajelét tekerték feljebb a mérnökök átlagosan körülbelül 10 százalékkal. Ezzel szemben az integrált grafikus processzorba jobban belenyúlt az Intel. A lépés érthető, ilyen téren még mindig le vannak maradva a cég termékei.

A módosítások elsősorban a parancsprocesszort érintik, amire az új API-k, azaz a DirectX 12 és a Vulkan miatt volt szükség. E mellett a grafikus parancsokat tároló slotok számát is megnövelték, arról azonban egyelőre nincs pontos információ, hogy ez számszerűen mit jelent az így már Gen9.5 névre hallgató mikroarchitektúránál. Végül pedig a kijelzővezérlő blokkon is javítottak, ami ezzel a HDMI 2.0 csatoló támogatásán már biztosan megkapta, ez a 4K-s televíziók meghajtásához szükséges.

A fejlesztések összességét Brian Krzanich jelentőségteljesnek nevezte. Az Intel vezetője elmondta, hogy a mikroarchitektúra mellett a gyártástechnológiát is (tovább) optimalizálták, igaz utóbbi nem meglepetés. A 14 nanométeres fejlesztés nehezen akart összeállni, iparági források szerint csak az idei év elejére sikerült ráncba szedni az eljárást. Az elnök-vezérigazgató emellett elmondta, hogy a lapkák mérete csak viszonylag kis mértékben nőtt, így a Kaby Lake gyártása nem ró plusz anyagi terhet az Intelre.

A Kaby Lake idővel teljesen átveheti a Skylake helyét, első körben valószínűleg a mobil verziók érkeznek meg, amiket a várhatóan LGA1151 tokozású asztali termékek követhetnek majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról