Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 19. 18:03

Házasodik az Apple Music és az iTunes Match

Bekerül az iTunes Match az Apple Music-ba, ezzel változik zeneszámaink felismerési és tárolási módszere. Utóbbi biztosan pozitívum.

Tovább csiszolja Music szolgáltatást az Apple. Az iOS 10-ben az alkalmazás egy alaposabb ráncfelvarrást kap, most pedig a rendszer működéséhez nyúltak a fejlesztők, beköltöztették az iTunes Match-t. Ezzel változik a saját forrásból feltöltött zenék azonosítási módszere, illetve az ilyen zeneszámok már DRM védelmet sem kapnak.

A döntés (részben) logikus, a bő egy éve rajtolt Apple Music-kal ugyanis két eltérő működésű rendszert alkalmazott a vállalat. A szinte napra pontosan négy éve hazánkban is megjelent iTunes Match szolgáltatás segítségével (bárhonnan származó) zenegyűjteményünket szkennelhetjük be, amit az Apple évi 25 euróért cserébe saját a felhőjében replikál, az előfizetés időtartamáig pedig bármelyik Apple eszközünkre (vagy iTunes-szal akár Windows-ra) letölthetjük a számokat.

Az iTunes Match a számítógépünkön tárolt zenefájlokat beszkenneli, majd a számok akusztikus ujjlenyomata alapján azokat megpróbálja összevetni az iTunes áruházban található több millió zenével. Amennyiben egyezést talál, úgy azt a számot (számokat) kipipálja, majd az előfizetési idő lejártáig saját, 256 kbps-os AAC kódolású gyűjteményéből elérhetővé teszi a felhasználónak, mindezt pedig DRM nélkül. A bármilyen okból nem azonosítható fájlokat a folyamat végén az iTunes feltölti, majd a felhőben átkonvertálja. Az Apple ezzel a rendszerrel biztosítja, hogy legfeljebb 100 000 zeneszámig a felhasználó összes zenéje bekerülhessen az Apple rendszerébe.

A tavaly júniusban elrajtolt Apple Music egy hasonló funkciót hozott el az (opcionális) iCloud Music Library bemutatásával. A zenei streaming szolgáltatáshoz tartozó lehetőség aktiválásával az Apple Music kínálatából kiválasztott dalok, albumok, lejátszási listák, az iTunes-ból megvásárolt dalok, valamint (az iTunes Match-hez hasonlóan) a saját forrásból származó zenék is bekerülhettek a felhőbe, hogy azok a felhasználó többi eszközén is könnyen elérhetőek legyenek.

A különbség az utóbbi lehetőségben lapul, ugyanis az iCloud Music Library egy más, egyszerűbb módszerrel, a metaadatok alapján próbálta azonosítani feltöltött zenéinket. Ez a számok címét, az előadót, illetve az album nevét takarta, ami olykor fals eredményhez vezetett. Felhasználói panaszok alapján a rendszer például többször összekeverte a stúdió- és koncertfelvételeket, de nagyon rosszul kezelte ugyanazon dal másképp hangszerelt verzióit is. Emellett az ily módon felkerült számok automatikusan DRM védelmet kaptak, ami az Apple Music előfizetés lejárta utána használhatatlanná tette a fájlokat.

A mostani lépés utóbbiakon változtat, az Apple Music ugyanis megkapja az iTunes Match azonosítási metódusát, az ezzel újonnan felkerült számainkat pedig már DRM nélkül tárolja a rendszer, tehát azok az előfizetés megszűnése után is bárhol lejátszhatóak maradnak. A változásoknak elsősorban az Apple Music és iTunes Match szolgáltatásokra eddig egyaránt előfizető ügyfelek örülhetnek, ők mostantól utóbbit lemondhatják, ami évi 25 eurós megtakarítást jelent. Fontos megjegyezni, hogy az Apple fokozatosan vezeti be az új rendszert, naponta csak a felhasználók 1-2 százaléka áll át, így a folyamat még hónapokig is eltarthat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple Music előfizetők ezután már nem aktiválhatják az iTunes Match-t, ami a mostani változás értelmében logikus. Utóbbi, önálló szolgáltatás érintetlen marad, az Apple (egyelőre) nem szünteti meg az eddig sokak által legalizálásra használt iTunes Match-t, ugyanakkor nem zárható ki, hogy idővel majd teljesen beolvasztja az Apple Music-ba.

Csöbörből vödörbe?

Az Apple mostani döntése bár pozitív, ugyanakkor a HWSW korábbi tapasztalata szerint sajnos az iTunes Match is igen messze áll a tökéletestől. Hiába a fejlettebb azonosítási eljárás, olykor igen foghíjasan ismerte fel a zenéket a rendszer. Komplett, az iTunes Store-ban is megtalálható albumok egy részét sikerrel azonosította az algoritmus, a maradékot pedig a szoftver valamiért nem ismerte fel, így végül feltöltötte, majd (újból) átkonvertálta. Utóbbi nem csak időigényes lehet, de a hangminőséget is negatívan befolyásolhatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról