Szerző: Gálffy Csaba

2016. március 7. 18:20

Jogerős: kartellezett az Apple

A kiadókkal egyezségben mesterségesen magasan tartotta az e-könyvek árait az Apple - hagyta helyben a Legfelsőbb Bíróság a korábbi ítéletet. Jogerős a 450 millió dolláros kártérítés is, ennek túlnyomó részét a felhasználók felé fizeti majd vissza a cég.

Elutasította az amerikai Legfelsőbb Bíróság az Apple antitröszt-ügyének újratárgyalását, ezzel helyben hagyta a cég ellen 2014-ben hozott ítéletet (Bloomberg). Ez kimondja, hogy az Apple versenyellenes magatartást tanúsított és kartellt szervezett az elektronikus könyvek piacán, öt nagy nemzetközi könyvkiadóval együttműködésben.

A Legfelsőbb Bíróság tagjai kommentár nélkül utasították el az Apple által benyújtott fellebbezést, ezzel pedig az amerikai jogrend szerint az előző szinten született peres egyezség válik véglegessé. Ez 2014-ben született, akkor az Apple megegyezett a céget perlő 30 amerikai állammal egy 450 milió dolláros kártérítési csomagról - ebből 400 milliót az Apple a vásárlóknak fizet vissza, 20 milliót büntetésként fizet be az államoknak, és 30 milliót fizet a felperesek ügyvédi díjainak megtérítésére. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az Apple által megkárosított vásárlók jóváírást kapnak majd, amelyet levásárolhatnak a cégnél.

A látványos részletekkel tarkított ügy még 2010-re nyúlik vissza, ekkor indította az Apple az iPad tablettel az iBookstore könyváruházat is. A piacon az Amazon Kindle sorozata már viszonylag régi versenyzőnek számított, az Apple ennek legyűrésére talált ki stratégiát. A per során kiderült, hogy Steve Jobs személyesen győzte meg az öt legnagyobb könyvkiadót arról, hogy lépjenek árkartellre és kényszerítsék ki az Amazontól az "ügynöki modell" bevezetését, amely a végfelhasználói ár meghatározását a kiadónál hagyja.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az ügyészi hivatal szerint a kiadók ezt az új hatalmat arra használták, hogy drámaian felvigyék az elektronikus könyvek árát, a lépés hirtelen mintegy 40 százalékos drágulást hozott az Amazon boltjában. A kiadók (és az Apple) ezt arra is felhasználták, hogy az Amazon és az Apple boltja között kikényszerítsék az egyforma, jellemzően 15 dollárra belőtt árakat.

A kartellt létrehozó Apple mellett a kiadókat külön-külön is perbe fogták az ügyészek, azokban az ügyekben összesen 166 millió dollárnyi kártérítést fizetett összesen a Hachette, a HarperCollins, a Simon&Schuster, a Pearson és a Macmillan.

 

Amikor Steve Jobs alakít kartellt

Az ügyben nyilvánosságra került dokumentumok (például ez) tanúsága szerint az árrögzítéses kartellt még Steve Jobs találta ki és személyesen alakította meg, folyamatosan kapcsolatot tartva a nagy kiadók csúcsvezetésével. Az iBooks indulása előtt az Amazon jelentős árengedménnyel értékesítette a kiadóktól vásárolt ekönyveket, a veszteséget pedig saját zsebből finanszírozta. A piacra akkor az iBooks szolgáltatással az Apple is be akart lépni, azonban az Amazonnal való árversenyt a cég nem vállalta fel, inkább meggyőzte a kiadókat az üzleti modellváltásról, ennek kapcsán az öt nagy kiadó egységesen ügynöki modellre váltott, amelyben az ekönyvek végfelhasználói árát a kiadók határozzák meg, ennek pedig egy bizonyos százaléka illeti meg a kereskedőt.

A lépés hatására az addig (mesterségesen) alacsony árú ebookok azonnal megdrágultak, ahogy a kiadók a veszteséges értékesítést az Amazonnak megtiltották. A hatóságok elsősorban azt kifogásolták, hogy a kiadók egységesen, koordináltan léptek fel az ügynöki modell érvényesítése kapcsán, és egyként fenyegették az Amazont, hogy ha nem engedi az árazást át a kiadóknak, akkor visszavonják könyveiket a cég online boltjából.

Steve Jobs kapcsán nem ez az egyetlen kartellügy egyébként, az Apple időközben elhunyt alapító-vezérigazgatója volt a nagy tech-cégek között kialakult "no-poaching" egyezményhálózat egyik megalkotója is. Eszerint a cégek egymás alkalmazottait nem keresték meg állásajánlatokkal, így a vállalatok között erősen beszűkült a munkaerőért folytatott verseny, a fizetések pedig messze a piaci ár alatt maradtak. Abból az ügyből is per lett, az érintett cégek (köztük az Apple és a Google) kiegyeztek a munkavállalókkal, a 324 milliós tételre azonban még a bíróságnak is rá kell bólintania.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról