Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 2. 12:30

8K videókhoz készült az új SD kártya szabvány

A legújabb SD kártya szabvány tovább növeli a tempót, a leggyorsabb megoldások 90 MB/s-os írási sebességre is képesek, amivel a tárolók már 8K felbontású mozgóképek rögzítéséhez is alkalmasak lesznek.

Az SD Association konzorcium publikálta a legújabb SD kártya szabványt, amit már a 8K felbontású és a 360 fokos mozgóképek igényeihez terveztek. Ilyen anyagok rögzítéséhez a korábbinál nagyobb írási sebességre van szükség, ezért az SD 5.0 már a 90 MB/s-os rögzítési tempót is támogatja. Az új szabvány a legfrissebb NAND flash architektúrákat is ismeri, valamint bevezeti a Video Speed Class jelölést.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Utóbbinak megfelelően öt új sebességkategória érkezik. A V6, V10, V30 és V60 mellett a leggyorsabb megoldások V90-es jelöléssel kerülnek fel a polcokra, ahol a "V" betű utáni szám minden esetben a minimum szekvenciális írási sebességet jelenti. Teljesen újnak csak a V60 és a V90 tekinthető, hisz a korábbi szabványok már leírtak 6, 10, és 30 megabájtos modelleket. A konzorcium a V60-at és a V90-et elsősorban a nagy, akár 8K felbontású, illetve a 360 fokos mozgóképek rögzítéséhez javasolja, a V30-as és V10-es termékeket pedig 4K és Full HD videók felvételéhez ajánlják.

forrás: AnandTech

Nem csak a kapacitás változott, konzorcium az architektúrához is hozzányúlt. Ennek keretein belül az SD 5.0 javít az interleaving (váltott elérés) képességen, egy időben már akár nyolc különböző fájl rögzítése sem probléma. Emellett a szabvány a legújabb fejlesztésű NAND-ok támogatásáról is gondoskodik. A közelmúltban megjelent, illetve hamarosan érkező lapkák jellemzően nagyobb blokkmérettel rendelkeznek. Az SK Hynix legújabb egyrétegű MLC és TLC fejlesztései már 9 megabájtos blokkokat tartalmaz, az Intel és a Micron 3D NAND-jai pedig 16 (MLC) és 24 (TLC) megabájtos blokkmérettel érkeznek. A nagyobb blokkméret gyorsabb írást eredményez, kevesebb blokkból álló egységnyi kapacitás rövidebb idő alatt programozható, írható és törölhető.

Ennek ugyanakkor hátulütője is lehet, hisz minden programozási ciklussal csökken a cellák élettartama, a nagyobb blokkméret pedig több cellát jelent, hiszen írni vagy törölni csak blokkonként lehet. A műveletek optimalizálásáról a vezérlőnek kell gondoskodnia, mely az SD 5.0 szabványban leírtaknak megfelelően fejlettebb algoritmusokkal dolgozik, ezzel pedig csökkenthető a felprogramozási műveletek száma, ami az élettartam szempontjából sarkalatos. Az új szabvány összesen 37 darab különböző blokkméretet ír le, melyek kapacitása 8 és 512 megabájt között változhat, amivel a szabvány hosszú időre kipipálta ezt a kérdést.

Az első, SD 5.0 szabványnak megfelelő memóriakártyák még idén megjelenhetnek, ugyanakkor az új megoldások képességeinek kihasználásához a gazda eszközöket is frissíteni kell. Ez jellemzően hosszabb időt vesz igénybe, így a teljes körű támogatásra valószínűleg 2017-ig kell várni.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.