Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 19. 12:30

Itt a hivatalos javítás az iPhone 53-as hibájához

Megérkezett az Apple hivatalos javítása az iPhone-ok 53-as hibájához, amitől egyes készülékek teljesen használhatatlanná váltak. A vállalat elnézést kért, az esetleges javítási költségeket pedig átvállalja.

Megérkezett az Apple javítása a nem hivatalos úton szervizelt Touch ID-s iPhone készülékekhez. Az error 53 néven elhíresült problémát az iOS 9.2.1 egy módosított, kifejezetten az iTunes-os frissítési folyamathoz készített verziójával javítja a vállalat. A korábban működésképtelenné vált készülékek ezzel újra életre kelthetőek, ugyanakkor az ujjlenyomat-olvasó biztonsági okokból továbbra sem fog működni. Az Apple elnézést kért, a javítási költségeket pedig kifizeti.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A módosítás természetesen arról is gondoskodik, hogy a jövőben ne érintse végzetesen a harmadik fél által cserélt Touch ID-vel rendelkező készülékeket az iTunes-os frissítési kísérlet. A vállalat közleményében kitért a jelenség okára is: a tapasztalt hiba arra utal, a készülék megbukott egy biztonsági teszten. Az Apple mérnökei ezt a gyártási folyamat végére tervezték, amit minden iPhone-nak teljesíteni kell mielőtt csomagolásra kerül, ergo a jelenségnek nem lett volna szabad a felhasználó oldalán is feltűnnie. Ezt alapul véve a vállalat felvállalja az esetlegesen a balul elsült frissítési kísérlet miatt felmerült javítási költségeket. Ehhez az érintetteknek kapcsolatba kell lépniük az Apple ügyfélszolgálatával.

A vállalat arra is kitért, hogy a javítás nem fog életet lehelni a harmadik fél által bármilyen mértékben javított Touch ID-ba. Ennek biztonsági okai vannak, a rendszer szigorúan ellenőrzi az ujjlenyomatot tároló biztonsági terület állapotát, mely a Touch ID koprocesszorában található. Utóbbi egy titkos és egyedi, privát azonosítóval rendelkezik, melyhez sem a telefon többi része, sem pedig az Apple nem tud hozzáférni. A kommunikációhoz a rendszer minden esetben egy ideiglenes kulcsot generál, mely kizárólag a készülékhez gyárilag társított Touch ID azonosítójával működik. Mindez nagyban csökkenti a biztonsági kockázatot, az ily módon eltárolt ujjlenyomathoz nem lehet hozzáférni, miközben a rendszert sem lehet átverni egy másik készülékből áthelyezett komponenssel.

Az alapfelállás tehát nem változott, a meghibásodott Touch ID-t csak az Apple tudja megfelelően szervizelni, ellenkező esetben az ujjlenyomat-olvasó nem fog működni. A kiadott szoftveres javítással ugyanakkor a készülékek többi funkciója használható marad, tehát ahogy azt vártuk, az Apple elejébe ment az error 53 miatt ellene indított pernek, ami enyhítheti az esetleges ellene hozott elmarasztaló ítéletet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról