:

Szerzők: Gálffy Csaba, Hlács Ferenc

2016. február 2. 11:32

Mostantól jön az automatikus Windows 10-frissítés

Február elsejével módosul a Windows 10 terjesztési modellje, a korábbi bejelentésnek megfelelően a Microsoft "ajánlott" kategóriájú frissítésként kínálja az új operációs rendszert.

Beváltja tavaly őszi ígéretét (fenyegetését?) a Microsoft, és február elsejétől ajánlott frissítésként küldi ki a Windows 10-frissítést a rendszer 7-es, illetve 8.1-es verzióit futtató felhasználóknak. A változás nem azonnali, ahogy a legtöbb hasonló lépést, ezt is fokozatosan indítja be a Microsoft, így naponta a felhasználók bizonyos százaléka kerül be az érintettek közé, a teljes populáció elérése akár hetekbe is kerülhet.

A lépés következménye, hogy amely gépeken a frissítések automatikus telepítése van beállítva - azaz a felhasználók többségénél - a legújabb Windows telepítője automatikusan elindul majd. Elvben ezt követően is lesz lehetőség a telepítés leállítására, a Microsoft korábbi UX-döntései (lásd: dark pattern) ismeretében azonban valószínűleg rengetegen akaratuk ellenére is feltelepítik majd a rendszert. Az újdonság tehát, hogy a telepítés ezúttal automatikusan elindul, azt a felhasználónak manuálisan kell beavatkoznia, ha nem szeretné a Windows 10-et.

A változásokat akkor is van lehetőség visszacsinálni, ha a telepítés sikeresen lezárult. Aki elégedetlen a Windows 10-zel 31 napig még a frissítés után is visszaállíthatja a rendszert a korábbi 7-es vagy 8.1-es verzióra, ennyi ideig tartja meg a régi rendszer lementett képét a Windows 10. Aki pedig egyáltalán hallani sem akar az új változatról, a beállítások között az erre vonatkozó értesítéseket is kikapcsolhatja, de az eldugott beállítást tipikusan csak haladó felhasználók fogják meglépni. Rossz hír, hogy a telepítőfájlok előtöltése továbbra sem változik, a több gigabájtot foglaló Windows 10 telepítőt a Windows Update ezután is letölti a háttérben és előkészíti azt a telepítésre - csökkentve a felhasználó számára elérhető teljes háttértár-kapacitást.

A jelenlegi átverős UX - hol a mégse gomb?

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ajánlott frissítések (angolul: recommended updates) egyébként nem szerepel a Windows Update hivatalos terminológiájában, de félhivatalos definíciója olyan "nem-kritikus problémákra adott javítás vagy a felhasználói élményt javító frissítés". A Microsoft szemszögéből ez utóbbi kategóriába beilleszthető lehet a Windows 10, de tény, hogy ez a meghatározás kitágítását jelenti.

Egyelőre kérdéses, hogy a lépés milyen reakciókat vált majd ki a felhasználók részéről. A Microsoft tavaly egyszer már egy a cég oldalán elkövetett frissítési hiba miatt jó néhány számítógépen elindult a fentiekhez hasonló, automatikus frissítés - a váratlan, agresszív stratégia alapvetően negatív fogadtatásra talált a felhasználók részéről. Az tavaly jó néhány kommunikációs malőrbe belefutó óriáscég azt reméli, idei próbálkozása, miután azt jó előre beharangozta, nem okoz majd hasonló nemtetszést.

Egyre hatékonyabb a terjesztés

A Windows 10 időközben stabilan folytatja terjeszkedését, a NetMarketShare adatai szerint már az összes PC 11,85 százalékán az új rendszer fut. Ezzel a Windows 7 és 8.1 után a 10-es verzió a harmadik legelterjedtebb asztali operációs rendszerré avanzsált - több gépen található meg, mint a nyugdíjas Windows XP és az Apple-féle OS X együttvéve.

A Microsoft idén január elején összesen 200 millió aktív Windows 10-es eszközt számolt össze, ez fél év alatt kiemelkedően jó eredmény - még úgy is, hogy ebben a számban az asztali számítógépek, notebookok és táblagépek mellett az Xbox One konzolok, valamint a mobilos Windows 10-et futtató telefonok is benne vannak. Noha erről a vállalat hivatalosan nem beszélt, sejtésünk szerint az aktív eszközök számába a nem aktivált, nem jogtiszta telepítéseket is beleszámította. Várakozásunk szerint egyébként az ajánlott frissítések közé történő átsorolással valószínűleg a Windows 10 terjedésének tempója is megugrik majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.