Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 19. 14:20

Véglegesek az új AMD magok gyártási tervei?

Készen állnak az AMD jövőre debütáló processzormagjainak végleges gyártási tervei, a cég egyik mérnökének LinkedIn profilja alapján. A Zen magok 2016-ban, az ARM-os K12 pedig egy évvel később lát majd napvilágot.

Elkészültek az AMD Zen és K12 processzormagjainak végleges tervei (tapeout), egy a vállalathoz köthető LinkdedIn profil szerint. A Zen architektúra egészen új termékstratégiával párosul, a vállalat azt a korábbi kettős modellel ellentétben egyaránt szánja nagyteljesítményű asztali PC-kbe és szerverekbe, valamint az alacsonyabb fogyasztású notebookokba is. A chipek így várhatóan a Bulldozert és utódait, illetve a kisebb étvágyú "nagymacskákat" is leváltják majd, mint a Puma vagy a Jaguar lapkák.

Az AMD júliusban már elárulta, hogy elkészült két FinFET tervvel, a vállalat idei harmadik negyedéves eredményeinek bejelentésekor pedig további véglegesített tervekről is beszámolt. Azt egyelőre nem tudni, pontosan mely komponensek tapeoutjáról van szó, illetve hogy a jövőben azok melyik gyártópartner gondozásában látnak majd napvilágot. A hírt, amely szerint a cég legfrissebb processzormagjai kapcsán már készen állnak a végleges gyártási tervek, az AMD egyik tervezőmérnökének LinkedIn profilján fedezte fel Matthias Waldhauer: a mérnök elért eredményei között a Piledriver és Excavator mellett már a Zen és K12 magok sikeres megtervezését is felsorolja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Zen mikroarchitektúra debütálására persze valószínűleg még egy darabig várni kell, néhány dolog azonban már most ismert annak kapcsán. Ilyen többek között, hogy a gyártó komolyan alapoz az új technológiára: olyannyira, hogy az ARMv8-as K12 magok is az x86-os Zen alapjain készülnek el (azoknál az x86-os frontendet ARM-kompatibilis egységre cserélik). A cég tervei szerint jövőre bemutatkozó Zen lesz a vállalat első olyan processzormagja, amely SMT (simultaneous multithreading) támogatással érkezik, azaz több utasításszálat képes egyszerre végrehajtani.

Mindezek mellett az sem elhanyagolható, hogy a cég szerint az új magok az órajelenként végrehajtott utasításszámban 40 százalékos előrelépést mutatnak "elődjükhöz", azaz az Excavatorhoz képest, ami a vállalat történetének eddigi legnagyobb ugrását jelentheti a területen. Mark Papermaster, a cég technológiai igazgatója elmondta, ez az architekturális fejlesztéseknek köszönhető, így a gyártási eljárástól függetlenül is érvényes. A magok továbbá új, nagy sávszélességű, alacsony késleltetésű cache-rendszert kapnak, ami ugyancsak fontos újítás, miután ez a terület jelentette a Bulldozer fő gyengéjét - annak 2011-es debütálása óta a Zen a vállalat első teljesen újratervezett processzormagja.

A Zen magok jelenlegi állás szerint elsőként a vállalat asztali FX processzoraiba érkeznek majd meg, egy AM4 névre hallgató, új foglalat kíséretében, ezt követően látnak majd napvilágot a szerverekbe szánt változatok.  Az x86-os FX lapkák, ahogy az elvárható az SMT mellett a DDR4 memóriát is támogatják majd. Az ARM-os K12 magokra többet kell majd várni, azok csak 2017-ben kerülnek majd piacra - ami nem meglepő, figyelembe véve, hogy a vállalat tavaly augusztusban bejelentett, ugyancsak ARM-os A1100 chipje máig nem került piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról