Szerző: Gálffy Csaba

2015. október 16. 14:45

AMD: újabb tragikus negyedév

Újabb részlegtől válik meg az AMD, hogy rövidtávú fennmaradását biztosítani tudja, most a termékek összeszerelésével és tesztelésével foglalkozó egységet választotta le és adta el a cég. A konzolos lapkák hozták a szokásos számokat, de processzorokból már nagyon kevés fogy.

Folytatódik az AMD vesszőfutása, a friss pénzügyi jelentés alapján elmélyülni látszik a cég válsága. A cég bevétele egymilliárd dollárra esett – az előző év azonos időszakában még 1,4 milliárd volt a forgalom. A veszteséget is tovább halmozza az AMD, most 197 millió dolláros mínuszról számolt be a cég, míg tavaly vékony, 17 millió dolláros profitot sikerült elérni.

A legnagyobb gödörben a processzorokat és grafikus egységeket gyártó részleg van, amelynek bevétele 42 százalékkal esett vissza egyetlen év alatt (781 millióról 424 millió dollárra). A visszaesést elsősorban a processzoros üzletág okozta, a keresletet idén az új Windows megjelenése sem dobta meg, mondta el Lisa Su, a cég elnök-vezérigazgatója. A leszállított darabszámokról a cég nem nyilatkozik, a korábban elejtett félmondatokból azonban arra lehet következtetni, hogy a grafikus termékek viszonyag jól teljesítenek, az APU-k eladása azonban az elmúlt néhány negyedévben nulla közelébe esett. A következő negyedévben várhatóan (a korábban bejelentett átszervezés nyomán) külön jelenti majd a cég a processzoros és GPU-s eladásokat, így remélhetőleg látszani fog a két termékkategória teljesítménye külön-külön is.

A nagyvállalati és a semi-custom processzorok divízióját ma már szinte kizárólag a konzolos processzorok jelentik (ezt érti az AMD semi-custom alatt), mind a Microsoft, mind a Sony nagy megrendeléseket adott le a hamarosan érkező karácsonyi szezon miatt. Ez szekvenciálisan emelte a részleg forgalmát, a 637 milliós bevétel azonban még így is elmaradt a tavalyi 648 millióstól. Ez a részleg mindenesetre üzemi szinten nyereséges, a Computing and Graphics 181 milliós üzemi mínuszát 84 milliós profittal ellensúlyozta.

Komoly a válság

A pénzügyi jelentéssel egyszerre az AMD azt is bejelentette, hogy leválasztja és értékesíti eddig megtartott félvezetőipari részlegét. A lapkák összeszerelésével, tesztelésével, cimkézésével és csomagolásával (ATMP) foglalkozó részleget a cég megtartotta azután, hogy értékesítette a félvezetőgyártó üzemeit (ez ma a GlobalFoundries). A leválasztott ATMP részleg 85 százalékát az AMD eladja a Nantong Fujitsu Microelectronicsnak, csupán egy jelképes, 15 százalékos részesedést tart meg. A tranzakció nyomán az AMD 371 millió dollár készpénzhez jut, amire nagy szüksége van a cégnek.

Lisa Su: nehéz feladata van

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A leválasztással az AMD mintegy 1700 munkavállalótól szabadul meg, így az AnandTech számításai szerint mintegy 7500-8000 alkalmazottja marad a cégnek. A lépéssel az AMD ugyan megszabadul a tőkeigényes részleg fenntartásának nyűgétől rövidtávon, hosszabb távon azonban többletköltséget jelenthet a leválasztás, mivel az immár külső szolgáltatásként igénybe vett tesztelés-csomagolásért várhatóan többet fizet majd a cég. Ugyanez a rövidtávú haszon indokolta például azt is, hogy a cég pénzzé tette a texasi főhadiszállást, majd a vevőtől visszabérelte azt - a bevétel segít életben tartani a vállalatot, így nagyobb esélyt kaphat a túlélésre.

A cégnek jelenleg 755 millió dollárnyi készpénze van, az előző negyedév végén 829 millióval szemben, tartozása 2,26 milliárd dollárra rúg. Az AMD pénzügyi igazgatója szerint a zavartalan működéshez 600 millió és 1 milliárd közötti készpénzállomány szükséges, ez most adott, a kifizetések és a befolyó összegek közötti időbeni eltérést a cég jelenleg kényelmesen át tudja hidalni. Az ATMP-tranzakcióból várhatóan 320 milliónyi (adózás utáni) készpénz folyik be majd az első negyedévben, így a kényelmes sávban marad majd a cég.

Az AMD tájáról egyébként a napokban két legendás vezető is távozott. Az egyik Jim Keller, akit a félvezetőipar egyik legnagyobb kiválóságának tartanak, részt vett az AMD K7 és K8 generációs processzorainak tervezésében, majd az Apple-hez igazolt és segített megalapozni az iPhone-ok egyedi CPU-magjainak architektúráját. A K10-zel és a Bulldozerrel vakvágányra futó AMD innen hívta vissza, a belsős információk szerint Keller feladata volt az új, Zen generációs processzorok architektúrájának megtervezése. Egy másik fontos veszteség Phil Rogers, aki az AMD grafikus részlegénél volt kulcsszereplő - ő a jövőben az Nvidiát erősíti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról