Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 8. 09:30

Androidra is utat találtak a nyomásérzékeny kijelzők

Jövőre az androidos csúcstelefonokban is feltűnhetnek az idei iPhone-okból megismert nyomásérzékeny kijelzők: a Synaptics két új, többek között az eltérő nyomásszintek megkülönböztetésére képes érintésvezérlőt is bejelentett.

Újfajta érintésérzékelő-vezérlőt jelentett be a Synaptics, amelyek a közeljövőben jelentősen átformálhatják az okostelefonokkal, táblagépekkel való interakciót. A gyártó három új megoldásából kettő már nem csak az érintés tényét, hanem a nyomás erősségét is képes mérni.

A funkció néhány okostelefonban már most megtalálható, ezek közül a legismertebb az Apple két új csúcsmodellje, az iPhone 6s és 6s Plus, amelyeknél az 3D Touch néven fut. A a megoldás persze androidos berkekben sem ismeretlen, az iPhone-okat röviddel megelőzve ugyanis a Huawei is bejelentette, hogy Mate S "Luxury Edition" készüléke nyomásérzékeny kijelzőt kap - a gyártó még mérlegappot is telepített az eszközre, demonstrálandó az esetében Force Touch-nak hívott funkciót. Utóbbi elnevezés egyébként kissé megtévesztő lehet, ezt a nevet ugyanis már az Apple is elsütötte, igaz nem telefonjainál, hanem a tavasszal bejelentett MacBook érintőpadjánál, amely ugyancsak képes megkülönböztetni a nyomásszinteket - a kavarodáson az sem igazán segít, hogy a Synaptics saját megoldását ClearForce névre keresztelte.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Synaptics új moduljaival mindenesetre most jóval több gyártó előtt nyílik meg a lehetőség a nyomásérzékeny kijelzők beépítésére, nem lenne meglepő, ha azok már a 2016-os csúcsmodellekben megjelennének. A cég tehát összesen három új eszközt jelentett be, Synaptics 3600, 3700 és 7800 néven. Az első modellt a vállalat belépő- középszintű telefonokba szánja, az nem kap nyomásérzékeny képességeket, ugyanakkor képes a többfelhasználós gesztusfelismerésre, nedves kijelzőnél is használható, illetve a kesztyűs kezelést is lehetővé teszi. Érdekes funkciója továbbá a "FaceDetect", amely érzékeli a felhasználó arcához tartott telefont, ezzel potenciálisan fölöslegessé téve a közelségérzékelők beépítését.

A 3700-as verzió már több nyomásszinttel is megbirkózik, illetve a passzív érintőtollakat és az érintés nélküli, az ujjat valamivel a kijelző fölött tartva végzett interakciókat is támogatja. A vezérlő továbbá egy "SideTouch" névre keresztelt funkciót is kap, amellyel a telefon szélein görgethetünk, a kijelző eltakarása nélkül. A Synapitcs 3700-at a cég elsősorban kisebb panelekhez, telefonokba szánja. A nagyobb eszközöket a 7800-as sorozat veszi célba, a 3700-hoz hasonló ClearForce támogatással: a modell a cég szerint nem csak táblagépekben, de akár notebookokban, sőt járművekben is megállja a helyét - egészen 17,3 hüvelykes kijelzőméretig.

A vállalat szerint a 3700-as és 7800-as vezérlők már a gyártósorokon vannak, a 3600-as modellek tömeggyártása pedig az idei utolsó negyedévben kezdődik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról