Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 11. 13:33

A Huawei a digitális Európa partnere lenne

A kínai vállalat a telekommunikációtól az autóiparon át az okosvárosokig aktívan részt vesz a fejlesztésekben. Egyik legnagyobb partnere a régióban a Deutsche Telekom, a német cég a Huawei segítségével a régió első számú felhőszolgáltatójává szeretne válni.

Bár a Huawei az utóbbi időben nagy erőket mozgat meg azért, hogy az emberek okostelefonjai révén fogyasztói márkaként is megismerjék és elfogadják, a kínai vállalat alapvető tevékenysége és növekedési motorja továbbra is a telekommunikációs hálózati eszközök fejlesztése, komplett infrastruktúrák kiépítése. Az amerikai piacon (a korábban már általunk is többször említett amerikai-kínai információbiztonsági bizalmatlanság miatt) nem szívesen látott cég Európában a hazai pályán szereplő Ericsson mellett is képes volt meghatározó szereplővé válni – az elmúlt közel tíz évben 19 közös kutatóközpontot hozott létre a kontinensen.

A vállalat ezen tapasztalataira építve kívánja tovább építeni régiós jelenlétét, elsősorban az Internet of Things-re (IoT, az Európai Unióban Industry 4.0 néven is említik) alapozva: okoslétesítmények (például stadionok), okosvárosok, okosjárművek, felhőszolgáltatások, és persze a mindent mindennel összekötő mobilhálózatok. A Huawei ennek megfelelően a közelmúltban több új, jelentős együttműködést is bejelentett európai nagyvállalatokkal.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Huawei marketingigazgatója, William Xu az idei müncheni innovációs napon tömören össze is foglalta a vállalat IoT-stratégiáját. Xu szerint a cég három fő pillérre épít: az első egy egységes IoT platform kialakítása (Agile IoT Gateway, az Agile Controller), a második a LiteOS operációs rendszer, a harmadik pedig az eszközök összekapcsolása. Sajnos műszaki részletekről a müncheni rendezvényen sem sikerült igazán érdemi új információkat szereznünk, Dr. Jijun Luo, a Huawei nyugat-európai megoldásokért felelős igazgatója az eddig ismerteken felül (rendkívül kis méret, nyitott API-k, szabad szoftveres licenc, automatikus hálózatkonfigurálás és -kezelés) a még javában zajló fejlesztési folyamat miatt nem beszélt. Az mindenesetre egyértelmű, hogy a vállalat teljeskörű IoT-backendet kíván kínálni a jövőben, hardveres és szoftveres téren egyaránt.

A Huawei saját előrejelzése szerint 2014-ben globálisan még "csak" mintegy 8 milliárd mobilkapcsolat volt, 2025-re viszont várhatóan 100 milliárdra fog emelkedni ez a mutató, és jelenleg naponta 47 millió új érzékelőt kötnek be az "IoT-világba". A cég számításai egy ország informatikai és telekommunikációs infrastruktúrájának 20 százalékos bővítése egy százalékos GDP-emelkedést is eredményez.

A Deutsche Telekom az Huawei-jel tör felhős babérokra

A német telekommunikációs vállalat a Huawei müncheni rendezvényén jelentette be, hogy szorosabbra fűzi kapcsolatát a kínai céggel annak érdekében, hogy Európában sikerrel tudja felvenni a versenyt a vállalati felhős szolgáltatások (infrastruktúra-, platform- és szofterszolgáltatás)  terén nagy amerikai konkurenseivel, konkrétan a Google-lal és az Amazonnal. A Deutsche Telekom (DT) célja a legnagyobb európai vállalati felhőszolgáltatóvá válni, a cég 2018-ra az ebből származó, jeleneleg egymilliárd eurós éves forgalmát a következő néhány év során megduplázná – a DT-nél éves szinten 20 százalék körüli növekedéssel számolnak.

A DT eddig elsősorban a privát felhők kiépítése és üzemeltetése terén szerzett tapasztalatot, de ahhoz, hogy tényleg komoly versenytársa lehessen az amerikai nagy felhőszolgáltatóknak, a publikus felhőszolgáltatások piacán is helyt kell állnia. Dr. Ferri Abolhassan, a T-Systems (a Telekom üzleti informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó leányvállalata) IT-igazgatója a cég egyik legfontosabb versenyelőnyének az európai piacon az adatbiztonságot emelte ki, egyértelműen utalva ezzel arra a tényre, hogy a németországi adatközpontokhoz és az ott tárolt információkhoz az amerikai biztonsági szerveknek nincs törvényes hozzáférése.

A "Németország-kártya" kijátszása egyébként nem újkeletű, korábban például az SAP is ezzel érvelt, amikor elkezdte a jelenleg is folyó, felhő fókuszú átalakítási programját. Kérdésünkre, hogy a T-Systems bele kíván-e szállni a publikus felhőszolgáltatások piacán folyó agresszív árharcba, Abolhassan azt mondta, hogy a német cég csak akkor fog ilyesmibe belefolyni, ha azt a biztonság és a megbízhatóság kockáztatása nélkül tudja megtenni, de akkor sem az olcsóság lesz a fő üzenet. A T-Systems aktívan teszteli az OpenStack lehetőségeit is, egyrészt a vendor lock-in elkerülésének lehetősége, másrészt az egyes ügyfelek egyedi igényeinek hatékonyabb, saját fejlesztésekkel történő kiszolgálása miatt.

A Huawei két másik nagy német vállalattal, az SAP-val és az Audival együttműködésre lépett az IoT kapcsán. Előbbi a memóriaalapú adatfeldolgozási megoldásaival (S/4 HANA) egészíti ki a Huawei saját adatgyűjtő platformját a szállítmányozási, olajipari és gyártói szektornak szánt termékeit, az autógyártó pedig önvezető autós projektjében alkalmazza a kínai vállalat technológiáit. A Huawei továbbá az ismert Fraunhofer technológiai kutatás-fejlesztési céggel is együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, így a két cég szakemberei a jövőben együtt (is) dolgoznak majd új, elsősorban az európai piacra célzott mobilhálózati technológiák kifejlesztésén.

A kínai telekommunikációs gyártó konkurenseihez hasonlóan rengeteg erőforrást fektet az 5G fejlesztésébe, ráadásul a K+F tevékenység jelentős részét európai fejlesztőközpontokban (melyekből jelenleg 17-et működtet) és szakemberekkel végzi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról