Szerző: Voith Hunor

2015. július 17. 17:30

Európában is lesz HTC One M9+

Az eredetileg csak a kínai piacra szánt One M9+ modellt végül Európában is piacra dobja a HTC. A gyártó nagyobb és magasabb felbontású kijelzőt, de olcsóbb és gyengébb processzort választott, továbbá ujjlenyomat-olvasót is épített a készülékbe. A márciusban bejelentett Re Grip fitneszkarkötő piaci bevezetését elhalasztotta, a cég működése pedig mostanra hosszú távon fenntarthatatlanul veszteséges.

A HTC még áprilisban jelentette be One M9+ csúcsmodelljét. Akkor még csak kizárólag a kínai piacot célozta vele, azóta azonban a tajvani gyártó közölte, néhány héten belül Európában – Magyarországon Augusztus végén – is elindítja az értékesítést. A készülék több fontos ponton is különbözik a tavaszi barcelonai mobilkiállításon bemutatott, de a kritikusoknál felemás fogadtatásra találó, a piacon pedig rendkívül gyengén teljesítő One M9-től.

A szemre is leglátványosabb változás, hogy az M9+-ban az 5 hüvelykes Full HD felbontású panel helyére egy 5,2 hüvelykes Quad HD, tehát 2560x1440 pixel felbontású kijelző került, a képpontsűrűség, ezáltal 441 PPI-ról 565-re emelkedett. A hardver még egy lényeges ponton tér el az M9-től: a melegedésre rendkívül hajlamos, négy Cortex-A57 és négy Cortex-A53 magot tartalmazó (big.LITTLE elrendezésű) Qualcomm Snapdragon 810-et a vállalat lecserélte a tajvani MediaTek Helio X10-ére (MT6795T).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ez szintén nyolcmagos 64 bites processzor, 2,2 GHz-es órajellel, viszont a Qualcomm lapkájától eltérően ebben csak Cortex-A53 magok kaptak helyet. A HTC ezzel a lépéssel ugyan kihúzta a túlmelegedés égető kérdését a listáról, viszont beáldozta a csúcskategóriás okostelefontól elvárható csúcsteljesítményt is. Persze a cégnek túl sok mozgástere nem volt, hiszen a Snapdragon 810-zel más is mégégette a kezét, a Samsung saját tervezésű és gyártású processzora, a kiválóan sikerült (és más gyártók felé talán még nem is értékesített) Exynos 7420 pedig vélhetően lényegesebb drágább alternatíva, mint a MediaTek megoldása.

Az M9+ ujjlenyomat-olvasót is kapott, továbbá az előző generációs One M8-hoz hasonlóan visszakerült rá a 20 megapixeles hátlapi kamera mellé a második, mélységérzékelő szenzor. A két telefon egyébként ugyanolyan belső paraméterekkel bír: a memória mérete 3 GB, a tárhely 32 GB és szükség esetén legfeljebb 2 TB-os microSD kártyával bővíthető, az akkumulátor 2840 mAh-ás. Sajnos szoftveres téren a HTC egyáltalán nem változtatott, az operációs rendszer továbbra is Android 5.0 (természetesen a szokásos Sense felülettel), miközben a memóriakezelési hibákat (is) javító 5.1-es Lollipop már öt hónapja elérhető.

Az európai kártyafüggetlen árazásról egyelőre nincs információ, a szolgáltatóknál pedig szokás szerint egyedi árakkal lehet majd találkozni díjcsomagtól függően. Az amerikai bevezetésről szintén nincs hír – lehet, hogy a HTC azzal megvárja az első európai visszajelzéseket, mielőtt egyébként is szűkös forrásait és megkopott hírnevét tovább kockáztatná.

A HTC a napokban új Desire-modelleket is bejelentett. A Desire 520 a következő hetekben fog piacra kerülni, a készülék 4,5 hüvelykes 480x854 pixel felbontású kijelzőt és négymagos Qualcomm Snapdragon 210-es processzort kapott, 1,1 GHz-en ketyegő Cortex-A7 magokkal, Adreno 304 GPU-val. A belső tárhely 8 GB, de microSD kártyával (max. 32 GB) bővíthető, a memória mérete 1 GB. A hátlapi kamera 8 megapixeles, az akkumulátor 2000 mAh-ás. Ami érdekes: ez az M9+-nál jóval olcsóbb modell a zászlóshajótól ellentétben már gyárilag Android 5.1-gyel kerül a boltokba. A Desire 526-ba már másfél gigabájt RAM került és egy 4,7 hüvelykes, némileg nagyobb felbontású (960x540 pixel) kijelző.

A Desire 626S-ben szintén négymagos Snapdragon 210 dolgozik, és a telefon gyakorlatilag megegyezik az 520-szal – kivéve a kijelzőt (és így a telefon méretét is), mely ebben a modellben 5 hüvelykes és 720p felbontású. A Desire 626 ennél annyival tud többet, hogy 1,5 gigabájt RAM-mal gazdálkodhat és előlapi kamerája nem 5 megapixeles.

Csúszik a Re Grip, zuhan az árfolyam

A HTC az okostelefonos bejelentések mellett egy kevésbé örömteli hírrel is szolgált: a márciusban, Barcelonában bemutatott Re Grip fitneszkarperec piaci bevezetését alapos előzetes tesztelés és felhasználói visszajelzések miatt későbbre (valószínűleg kora őszre) halasztja. A hivatalos indoklás szerint az eszköz így a cég többi, egészséggel és fitnesszel kapcsolatos termékével együtt fog megjelenni – a cég abban reménykedhet, hogy a portfólió önállóan vélhetően nem túl kiemelkedő termékei egymás eladásait erősítik majd.

A tajvani gyártónál egyébként most már tényleg elég nagy a baj. A tavaly év végi minimális fellángolásból nem lett trendforduló, így a cég most már masszívan veszteséges: A második negyedévre vonatkozó előzetes jelentés szerint egymilliárd dolláros forgalmon negyedmilliárdos volt a veszteség. A márciusban még nagy reménységnek számító One M9 lényegében megbukott, a beszállítói láncból származó információk szerint a vállalat már röviddel a piaci bevezetés után, május közepén jelentősen csökkentette a szükséges alkatrészek rendelési mennyiségét. A részvényárfolyam április óta feleződött, az erre az évre beígért nagy durranásoknak nyoma sincs, és egyelőre nem látni, hogy a HTC minek a hátán mászhatna ki a gödörből – nemrég már az eladás hírét is cáfolni kellett. A tavasszal vezérigazgatóvá emelt Cher Wang kemény időszak elé néz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról