:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 15. 12:00

Artik: IoT hardverplatform a Samsungtól

Az IoT fejlesztőket célzó hardverplatformot adott ki a Samsung. A három, Artik 1, 5 és 10 névre keresztelt, nagyjából bélyegméretű eszközzel a cég a különböző okoseszközök fejlesztését igyekszik megkönnyíteni.

Ezúttal a fejlesztők oldaláról támad az IoT piacon a Samsung: a dél-koreai gyártó Artik márkanév alatt három új fejlesztői hardverkitet adott ki, melyeket a barkácsoló kedvűek különböző okoseszközök építésére használhatnak fel. A vállalat a hardverelemek mellé szoftveres támogatást is biztosít.

A három közül a legapróbb, egyben legszerényebb teljesítményű modell az Artik 1. Az eszköz mérete igen impresszív, bélyegnél is kisebb, 12x12 milliméteres - a parányi területen a vállalatnak egy alkalmazásprocesszort, 1 megabájt beépített és 4 megabájt SPI flash memóriát, egy kilenctengelyes mozgásérzékelőt, Bluetooth LE modult és egy a biztonságról hardveresen gondoskodó SE-t (secure element) sikerült összezsúfolnia. Az eszközben dolgozó processzorban két MIPS S32 magot találunk, 80, illetve 250 megahertz órajellel. A kis eszköz legfeljebb WVGA, azaz 800x480 pixel felbontású kijelzők meghajtására képes.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egy lépcsővel feljebb található az Artik 5, amelynek komponensei egy 25x29 milliméteres áramköri lapon kaptak helyet. A processzor itt már ARM, két darab 1 gigahertzes A7 maggal és Mali 400 MP2 GPU-val, amelyekhez 512 megabájt LPDDR3 RAM, illetve 4 gigabájt beépített tárhely párosul. Az SE ebből az eszközből sem hiányzik, a támogatott vezeték nélküli szabványok sora pedig jóval bővebb mint az első modell esetében, az Artik 5 ugyanis a Bluetooth LE mellett már ZigBee, illetve 802.11 b/g/n-es Wi-Fi hálózatokra is képes kapcsolódni.

A sort a legnagyobb - de még mindig apró - 29x39 milliméteres Artik 10 zárja. Ez a modell kapta a legkomolyabb hardvert, fedélzetén egy nyolcmagos processzort találunk, négy darab 1,3 gigahertzre állított Cortex-A15 és ugyancsak négy, kereken 1 gigahertzes A7 maggal, valamint Mali T628 GPU-val. A RAM itt már 2 gigabájtra hízott, a vezeték nélküli képességek pedig megegyeznek az Artik 5-éivel. Az SE ebben az esetben is adott.

A Samsung szoftveroldalon biztonsági megoldásokat, illetve felhőszolgáltatást is kínál majd az eszközökhöz. A cég többek között SAMI (Samsung Architecture Multimodal Interactions) cloud megoldását állítaná az Artikra építők szolgálatába. A tavaly bejelentett szolgáltatás a különböző viselhető, illetve IoT eszközök által gyűjtött szenzoros adatokat hivatott feldolgozni. A vállalat ráadásul a fejlesztők dolgának megkönnyítése érdekében a népszerű Arduino fejlesztőkészletekkel is kompatibilissé tenné az Artik portfóliót - ennek érdekében a Sasmung a PCWorld szerint az Arduino IDE fejlesztőivel is szorosan együttműködik.

A koreai gyártó rendkívül elkötelezettnek tűnik IoT-fronton: ígérete szerint hamarosan mintegy 100 millió dollárt fektet egy IoT fejlesztői közösség létrehozásába, továbbá 2020-ra minden hardvertermékét bevonja az ernyőfogalom alá.

Vannak még versenyzők

A Samsung persze nincs egyedül a területen, a napokban több nagy gyártótól is hallhattunk hasonló bejelentéseket: ilyen például a Qualcomm is, amely szintén frissen mutatta be két, az IoT piacát célzó termékét, a fülbemászó nevű QCA401x és a QCA4531 kommunikációs egységeket. Előbbit a cég főleg alacsony fogyasztású Wi-Fis eszközökbe szánja, az a vezeték nélküli hálózati képességek mellett ráadásul egy plusz mikrokontrollert is kapott, így a fejlesztők igény szerint plusz funkciókkal egészíthetik ki. A második termék egy kulcsrakész vezeték nélküli megoldás, Linux, illetve OpenWRT alapokon. A vállalat szerint a QCA4531 alkalmas protokolláthidalásra, illetve akár 16 eszközt támogató AP-ként is használható.

De nem kell feltétlenül ilyen messzire menni az IoT ambíciókért: a magyar alapítású LogMeIn is néhány hete jelentette be, hogy frissítette IoT backendjét: a Xively új menedzsment komponenst kapott és immár a külső fejlesztők felé is megnyílt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.