:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 4. 18:02

Leáll az Android 4.0 támogatása

Megkezdődött az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) támogatásának leállítása - jelentette be a Google. Első körben a cég a friss böngészőt vonja meg a rendszer felhasználóitól, a Play Services viszont marad.

Nem kap több frissítést az Android 4.0-n futó Chrome - jelentette be a Chromium blogon a Google. Eszerint a Chrome 42-es sorszámú kiadása lesz az utolsó, amely fut a sokéves rendszeren, a soron következő, 43-as kiadás már csak Jelly Bean, KitKat és Lollipop operációs rendszerekre lesz elérhető. A 43-as verzió megjelenésétől fogva biztonsági frissítések sem érkeznek majd a böngészőhöz, annak támogatása tehát ugyanúgy lejár, mint tavaly a Windows XP-é.

A Chrome-csapat ütemterve szerint a 42-es végleges kiadása április közepén lesz esedékes, ez a verzió május végéig, a 43-as kiadásig számít támogatottnak. Ettől a ponttól fogva a támogatással rendelkező rendszerekre megérkezik a frissítés, Ice Cream Sandwich-re viszont már nem fog. Ezzel egyidőben a böngészőből véglegesen eltávolításra kerül az ICS-specifikus kódbázis is.

Google Chrome és Galaxy Nexus - egy idősek.

A Google döntése rendkívül aggasztó, a rendszeresen (sőt, vallásosan) frissített Chrome ugyanis a Firefox mellett az Android-felhasználók legmodernebb és legbiztonságosabb böngészője volt. Mivel a szoftverhez a későbbiekben nem jönnek majd biztonsági frissítések, különösen ajánlott Chrome-ról valamilyen egyéb böngészőre, például a fent említett Firefoxra váltani. Az Android Dashboard adatai szerint az androidos telefonoknak mintegy 5,9 százalékán fut jelenleg Ice Cream Sandwich, így konzervatív becslés szerint is sok tízmilliós felhasználói bázisról beszélünk.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Google azzal indokolja a döntést, hogy az Android 4.0 támogatása egyre nehezebbé és költségesebbé válik, amit a rendszer gyorsan zsugorodó felhasználói bázisa mellett már nem érez a cég kifizetődőnek. A Google adatai szerint az elmúlt év folyamán az ICS-felhasználók száma egyharmadával csökkent. "A rendszer támogatása idővel egyre nehezebbé és komplexebbé vált. Minden új funkciót és webes képességet, amit a Chrome-ba építettünk, implementálni és teszteli kellett ICS-re is. Ez gyakran azt jelentette, hogy egyedi megoldásokat, egyedi, rendszerspecifikus kódot kellett írni, ami növeli a komplexitást, csökkenti a teljesítményt és megnyújtja a fejlesztési periódusokat" - mondja a vállalat.

Az első lépcsőfok

Az androidos Chrome első verziója 2012. február elején jelent meg, még béta állapotban. Az új böngésző nagy zavart okozott, mivel kizárólag az akkor néhány hónapos Android 4.0-n volt hajlandó futni, ami akkor gyakorlatilag csak a Nexus telefonokon volt elérhető. Ezzel a Google kizárta a Gingerbreadet használó tízmilliókat az új böngésző használatából, számukra a Chrome később sem vált elérhetővé. A Google idővel teljesen leselejtezte az Android Browsert, alapértelmezett böngészőként az újabb rendszerekben már a Chrome működik.

A Google egyéb szolgáltatásaival továbbra is támogatja az Android 4.0-t, sőt, az azt megelőző verziót, a Gingerbreadet is. Például mindkét verzió megkapja a Play Services hamarosan esedékes 7.0-s kiadását, amely a Play Store mellett a különböző Google szolgáltatások API készletét implementálja. A támogatás megvonása tehát egyelőre kizárólag a Chrome-ra vonatkozik - nem mintha ez nem lenne elég nagy csapás az ICS-en ragadt felhasználókra nézve.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 22:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.