:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. március 3. 08:30

Páneurópai hálózatot épít a Deutsche Telekom

IP-alapú, páneurópai hálózatot épít ki a Deutsche Telekom. A 6 milliárd euróból megvalósuló projekt várhatóan 2018-ra zárul teljesen, Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában ugyanakkor már létrejött a megfelelő infrastruktúra - a vállalat ezt kihasználva három új szolgáltatást is indít a térségben.

Mintegy hatmilliárd eurós befektetéssel terjeszti ki hálózatát a Deutsche Telekom. A vállalat az idei Mobile World Congress kiállításon tartott sajtótájékoztatóján számolt be a tervek szerint 2018-ban záruló fejlesztésről, amelynek köszönhetően a vezetékes hálózat maximális adatátviteli sebessége a cég szerint másodpercenként 500 megabitre hízik. A tempós hálózatfejlesztés révén hetente több mint százezer vonal kerül át az IP-alapú hálózatba.

Terjedő hálózat, új szolgálatatások

A rendezvényen Timotheus Höttges a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, a Telekom folyamatosan frissülő infrastruktúrájával egy páneurópai hálózat kiépítését tervezi, amelynek tíz kiszemelt régiója közül az első három országot már össze is kapcsolta: ezek Horvátország, Szlovákia és Magyarország. A bővítés várhatóan a telekomos LTE-lefedettségre is jótékony hatással lesz, a 4G-s mobilinternet a várakozások szerint 2018-ra a lakosság 95 százaléka számára már elérhető lesz, 2020-ra pedig a cég összes adótornyát felszereli a technológiával.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egységesített hálózat-platformon a vállalat ráadásul mindjárt három új terméket is bevezet. Ezek egyike a Ciscóval együttműködésben kiadott Cloud VPN, amely már most igénybe vehető, és elsősorban a több telephellyel rendelkező kis- és középvállalkozásokat célozza. A cég Barcelonában a felhős eszköz előnyeként emelte ki, hogy azt sok hasonló megoldással ellentétben kifejezetten egyszerű konfigurálni, a szolgáltatásportfólió továbbá tűzfalat, valamint fiókiroda-szintű, telephelyek közötti és távoli elérésű titkosított VPN-t is tartalmaz. Az új szolgáltatás egy online felületen keresztül vehető igénybe.

A vállalat második új termékére már előreláthatólag tavaszig kell várni: egy set-top boxra telepített televíziós ajánlómotorról van szó, amely a megnézett tartalmak alapján ajánl további releváns filmeket, tévéműsorokat - vagy akár játékokat. Ezzel meg is érkeztünk a harmadik bejelentéshez, a cég ugyanis saját cloudos játékplatformot indít. A koncepció már bizonyára senkinek nem új, a műfaj lényege (amelyet annak idején többek között a szebb napokat is látott OnLive tett ismertté) hogy a nagy teljesítményű szerveren futtatott játék képét egy video-streammel kerül a tévére, így nem kell feltétlenül borsos árú hardverbe fektetni, jelen esetben elég a set-top box is. A játékokat a Spotify vagy Netflix modelljéhez hasonlóan előfizetési díj ellenében vehetik igénybe a felhasználók.

A hasonló szolgáltatások általában nagy sávszélességet igényelnek, a Telekom szerint ugyanakkor egy 8 megabites kapcsolattal már kifogástalanul futtathatók a játékok, de akár 3 megabitnél is élvezhetők lehetnek - igaz ilyenkor a szerver visszavesz a részletességből. A vállalat cloudos játékplatformját még idén, az év végéhez közeledve teszi elérhetővé, elsőként a fentebb említett három országban, tehát hazánkban, Horvátországban és Szlovákiában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.