Szerző: Gálffy Csaba

2015. február 19. 10:21

Először nőtt az iOS appok maximális mérete

A legtöbb mobilapp néhány tíz megabájtnál nem nagyobb, van azonban néhány gigantikus app - jellemzően a grafikában élen járó játékok tartoznak ide. Fejlesztőik most megkönnyebbülhetnek, az App Store indulása óta először felemelte az appok maximális méretét az Apple.

Az Apple App Store 2008-as indulása óta változatlan volt az alkalmazások maximális méretére vonatkozó felső korlát, az iTunes Connect fejlesztői oldalán feltölthető csomagok legnagyobb mérete 2 gigabájt. Egészen mostanáig, a cég ugyanis most szűkszavú közleményben bejelentette, hogy ez a korlát 4 gigabájtra nő, így a fejlesztők "több médiát mellékelhetnek az alkalmazással".

Ennyi fel, ennyi le

A felső korlát az App Store-ba, pontosabban az iTunes Connect felületén feltöltött, tömörített alkalmazásokra vonatkozik, ez az a csomag, amelyet telepítéskor a telefon vagy tablet lehúz a boltból. Ez a csomag tartalmaz minden erőforrást, amely az alkalmazás futtatásához szükséges, így a tulajdonképpeni kód mellett a képek, 3D-s objektumok, textúrák, hang- és zenefájlok is ide kerülnek be. A telepített alkalmazások tárhelyfoglalása ennél számottevően nagyobb is lehet, ahogy letöltés után egyes erőforrásokat kitömörít és újabb, kiegészítő állományokat tölt le az app.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A 2 gigabájtos felső limit eddig is megkerülhető volt, ha az app a telepítést követően, például az első futtatáskor letöltötte a kiegészítő állományokat saját hatáskörben. Jellemzően ezt a megközelítést használják azok a játékok, amelyeknek a 2 gigabájtos limit túl szűknek bizonyult, a népszerűbbek közül például a Real Racing 3 folyamodik ehhez a megoldáshoz. Azt könnyű belátni, hogy ez nem segíti a felhasználói élményt: ha mondjuk utazás előtt lehúzunk pár játékot és csak a repülőn (vagy buszon, vonaton) derül ki, hogy nem teljes a pakk, akkor az App Store lényegét, az egylépéses telepítést veszítjük el. Úgy tűnik, ezt immár az Apple is belátta és felemelte a korlátot.

A döntés kapcsán felmerül a kérdés, hogy hogyan érinti ez a kis tárhellyel rendelkező iOS-eszközök tulajdonosait. A válasz megnyugtató, az appok túlnyomó többsége ugyanis közelében sincs a 2 gigabájtos korlátnak, az egyszerű, funkcionális alkalmazások eddig is néhány tucat megabájtos letöltést jelentettek. A különbséget az igazán nagy alkalmazások, játékok fejlesztői érzik majd, ők pedig eddig sem fogták vissza magukat a tárhelyhasználat dolgában.

Csak Wi-Fin!

Fontos megjegyezni, hogy a fenti kibővített limit csak a Wi-Fi-n történő letöltésre-telepítésre vonatkozik, mobil adatkapcsolaton továbbra is 100 megabájt a telepíthető alkalmazások legnagyobb mérete.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról