Szerző: Voith Hunor

2015. február 13. 09:00

Új funkciókat kapott az Office Online

Frissítette ingyenes webes Office alkalmazásait a Microsoft. Az újdonságok elsősorban a fájlműveletek körét bővítik, a többi módosítás alapvetően a gördülékenyebb kezelhetőséget szolgálja.

Több új funkcióval is bővítette az Office Online csomag alkalmazásait a Microsoft. Az ingyenesen elérhető webes Word, Excel, PowerPoint és OneNote legutóbb tavaly tavasszal kapott egy nagyobb frissítést – a mostani változtatások többsége inkább kényelmi jellegű és a munkamenetet egyszerűsíti (például azzal, hogy egy-egy opcióhoz kevesebb kattintással lehet eljutni).

Több fájlművelet, kevesebb klikk

A File menüpont alatt található Save as átalakult, az eddigi kettő (Download és Download as PDF) helyett négy parancsot lehet itt elérni: Save As (amivel OneDrive-ra lehet menteni), Rename (sima átnevezés), Download a Copy (mentés másként saját fizikai tárhelyre) és Download as PDF (mint az előző, csak előtte PDF-be konvertálva). Az Excelben megjelent egy Add to OneDrive gomb, amivel a Microsoft szerint például írásvédettként kapott táblázatok másolatait menthetjük a saját tárhelyünkre, majd onnan már szerkeszthetőként nyithatjuk meg azokat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az olvasási nézet a jobb felső részen kapott néhány új gyorsgombot, ezekkel gyorsan lehet váltani szerkesztői módba, megjegyzéseket kezelni, megosztani és nyomtatni – immár akár PDF-ként is anélkül, hogy ehhez először PDF-ként le kéne menteni a fájlt. Ezek mellett kapott egyet egy More menüpont is, ami alatt például a fordítást vagy a letöltést lehet az eddiginél könnyebben elérni.

A Microsoft kicsit átdolgozta az alkalmazások kezdőképernyőjét is, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy mostantól a webes Office-ban is az asztali verziókhoz hasonló lehetőségek fogadják a felhasználót (legutóbb megnyitott dokumentumok, egyéb OneDrive-on található fájlok, template-ek stb.). Az összes alkalmazás kapott egy Tell Me keresőmezőt a szalagmenü tetején, hogy a funckiók magyarázatát egyszerűbben lehessen megtalálni – vagy az Office-on belül, vagy ha több vagy más jellegű információ kell, a Bingen keresztül.

A fejlesztők javítottak a helyesírásellenőrzés mögött dolgozó technológián, továbbá végre kijelölt szövegrész esetében is lehet nézni karakterszámot, nem csak a teljes dokumentumra vonatkozóan.

Az Office Online használatakor PC-n eddig is volt lehetőség egy fájl megnyitásakor választani az esetleg telepített asztali, vagy a kisebb tudású webes alkalmazások között. A frissítést követően ez az opció az androidos tabletek felhasználói számára is elérhető lesz, amennyiben eszközükön installálták az Office for Android appokat.

A fent ismertetett újdonságok a következő napokban lesznek mindenki számára elérhetőek, a globális frissítési folyamat ugyanis a megszokott módon több ütemre bontva zajlik.

Nincs már messze az Office 2016 próbaverziója sem

Néhány napja véletlenül elérhetővé vált a programcsomag asztali verziójának következő kiadásának korábban már beígért nyilvános tesztverziója is. A Microsoft elég gyorsan reagált, az Office 2016-ot csak rövid ideig lehetett letölteni, és a villámkezű szerencsések beszámolói szerint működési problémák is akadtak az idő előtt kikerült szoftverrel. A szerencsétlen véletlen alapján azonban már tényleg nincs messze a próbaverzió hivatalos debütálása – a Microsoft a név bejelentésekor erre vonatkozóan nem adott meg pontos dátumot.

A vállalat Office-fronton teljes pályás letámadást indított az elmúlt hetekben: kiadta a programcsomag végleges androidos változatát, piacra dobta mobilos Outlookot (ami egyelőre lényegében még csak egy átnevezett Acompli), várhatóan a következő hetekben elérhetővé teszi a januárban bemutatott Office for Windows 10 alkalmazások próbaverzióit (a most kiadott Windows 10 Technical Preview for Phones-ból még hiányoznak), és megvette az iOS-en és Androidon hatalmas népszerűségnek örvendő Sunrise naptáralkalmazást is. A szolgáltatásként értékesített Office 365 a konzumer és vállalati szegmensben is nagyon jól teljesít, úgyhogy a Microsoft most nyugodtan figyelhet a túl sokáig mellőzött saját mobilplatformjára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról