Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 8. 14:50

Megjött az igazi Office Androidra

Közelíti a hivatalos kiadást a Microsoft Office androidos tableteket célzó, érintésre optimalizált változata, a béta verzió már fenn van a Play Store-ban. Eközben a Windows-felhasználók malmozhatnak tovább, hozzájuk várhatóan egy újabb évig nem jön frissítés.

Széles körben tesztelhető a Microsoft Office tabletes kiadása androidos eszközökön is - jelentette be a Microsoft. Az irodai programcsomag három tagja, a Word, az Excel és a PowerPoint Preview kiadása letölthető a Google Play Store-jából. Az alkalmazások futtatásához 7 és 10 hüvelyk közötti képernyőméretű, Android 4.4-et futtató tablet ajánlott, legalább 1 gigabájt memóriával. A visszajelzések szerint azonban az appok 5.0 (Lollipop) alatt is jól futnak, így a Nexusokra is bátran tölthető a tabletes Office.

Immár a Google platformján is van Word

A Microsoft még novemberben elkezdte az androidos tableteket célzó Office tesztelését, igaz, akkor csak zárt körben és a támogatott hardverek körét is szigorúan limitálta a szoftverház. A bejelentéssel most mindenki kipróbálhatja az alkalmazásokat és a hardveres limitációk is ajánlássá finomodtak, illetve meghívóra és várakozásra sincs már szükség.

Ahogy a korábban már bemutatkozott Office for iPad esetében, az androidos Office appok is ingyenesek, a fejlett üzleti funkciókhoz azonban Office 365 előfizetésre van szükség. Az ingyenes kiadással nem csak megnézhetőek, hanem szerkeszthetőek és létre is hozhatóak dokumentumok, ahogy az OneDrive-szinkronizáció is elérhető. A fejlettebb funkciók azonban klasszikus freemium modellben csak a fizető ügyfeleknek érhetőek el.

(forrás: Winsupersite)

A tabletes androidos app mellett a telefonos androidos alkalmazásokat is átdolgozza a Microsoft. Jelenleg ugyanis az Office egyetlen, egységes alkalmazás, ezt várhatóan külön Word, Excel és PowerPoint appokra bontja a cég, amelyek külön-külön is letölthetőek lesznek. Ezzel együtt az appok UX-e is közelíteni fogja a tabletes appokét, így egységes élményt kapnak majd a felhasználók.

Cloud first, mobile first - users first?

A Nadella-éra egyik legmeghatározóbb első lépése az Office for iPad bevezetése volt, amely a vállalat első, tabletes használatra optimalizált Office-kiadása volt. A merész lépést már akkor hatalmas visszhang előzte meg, megmutatta ugyanis, hogy a Microsoft immár nem hajlandó az Office-exkluzivitást a tabletes Windows versenyelőnyeként felhasználni, és ha a felhasználók iOS-en és Androidon vannak, akkor bizony kiadja az irodai programcsomagot ezekre a platformokra.

A következő lépés még az iparágat közelről figyelő elemzőket is meglepte, október elején ugyanis a cég ezeket az alkalmazásokat teljesen ingyenessé tette, vagyis ettől a ponttól nem csak az Office 365 előfizetők, hanem tényleg mindenki szabadon használhatja az alkalmazásokat. A freemium modell természetesen működik (ahogy fentebb is említettük), vagyis a komplexebb szerkesztési és egyéb funkciók, illetve a vállalati megoldások csak a fizető ügyfelek számára érhetőek el. Ezzel nagyon jó kompromisszumot köthetett a Microsoft - egyrészt az Office maradhatott a de facto dokumentum-standard a cégek és a magánfelhasználók körében is, miközben maradt elegendő ok az Office-előfizetés megvásárlására is.

Mi lesz a saját platformokkal?

Talán semmivel nem bőszíthette volna fel jobban a Microsoft-rajongókat a cég, mint ezekkel a lépésekkel. A windowsos tabletekre készült érintős Office ugyanis továbbra sem érhető el, mind az ARM-os, mind az x86-os tabletek (beleértve a cég saját Surface eszközeit) kizárólag asztali módban képesek az Office futtatására, érintés-optimalizált felülettel egyelőre csak az olyan kiegészítő szolgáltatások készültek el, mint a OneDrive, a Skype vagy a OneNote. Ezzel a cég saját rajongóinak orrába dörgölte, hogy ők kisebbséget képeznek, és nem csak más fejlesztőktől kapják meg (jellemzően) utolsónak a fejlesztéseket, de még maga a platformtulajdonos Microsoft is sokadrangú felhasználóknak tekinti őket.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Könnyedén kijelenthető: ma a legjobb tabletes Office-élményt nem a Windows-vásárlók, a legjobb okostelefonos Office-élményt pedig nem a Windows Phone-vásárlók kapják. Ennek egyik példája, hogy a Microsoft-Dropbox összeborulás eredményeit az Android és iOS-felhasználók már boldogan használhatják, a Windows Phone-ra azonban még a hivatalos Dropbox-kliens sem érkezett meg, az Office-Dropbox integrációról pedig szó sincs, a platformra készült Office-csomag Paul Thurrott adatai szerint szinte két éve egyáltalán nem frissült.

A fentiekből látszik, hogy a céget az elmúlt években sok területen megbénító végrehajtási (execution) problémák még mindig nem oldódtak meg, a Windows, Office és egyéb platformok integrált fejlesztését a cég továbbra sem képes megvalósítani. Ez a remények szerint akár már idén változhat, az idén érkező új verziók már szoros együttműködésben, egymás igényeire (és lehetőségeire) figyelve készülhetnek - leghamarabb az év második felében. Az év elején Joe Belfiore a kínai (!) Weibo oldalán igyekezett nyugtatni a Microsoft-vásárlókat, a "cég nem feledkezett meg" róluk, és várhatóan a január végi nagy Microsoft-eseményen olyan bejelentések is lesznek, amelyek a csalódott rajongók számára is megmutatják a kiutat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról