Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 14. 11:47

Szuperolcsó lett az első Tizen-fon

Több éve tartó csúszás és halogatás után végre megérkezett az első Tizent, azaz a Samsung saját fejlesztésű operációs rendszerét futtató okostelefon. A Samsung Z1 nevű belépőszintű készülék az indiai piacot veszi célba, ahol az Android One telefonokkal nagyjából egyező áron lesz kapható.

Hosszú várakozás után a Samsung végre bejelentette első Tizen operációs rendszert futtató okostelefonját. Az egyszerűen Samsung Z1 névre hallgató készülék - ne keverjük össze a Sony Xperia Z1 modelljével - az első, a vállalat saját fejlesztésű szoftverével piacra kerülő telefon, noha tavaly a cég már ígért hasonlót. A gyártó 2014 nyarán már feldobta a Tizen-labdát, akkor a rendszerre épülő Samsung Z készülékét leplezte le, amelyet exkluzívan az orosz piacra szánt, megjelenését pedig tavalyi harmadik negyedévre ígérte -  a bejelentéskor még a felső-középkategóriába sorolható eszköz ehhez képest máig várat magára.

Célkeresztben a belépőszint

A fenti eszközhöz hasonlóan a Z1 sem lesz (egyelőre) világszerte elérhető, azzal a gyártó kizárólag Indiát veszi célba. Ezek után nem meglepő, hogy abszolút low end, belépő kategóriás telefonról van szó: a manapság már határozottan kicsinek számító, 4 hüvelykes TFT kijelző felbontása 480x800 pixel, pixelsűrűsége pedig szerény 233 PPI. Az eszközben egy 1,2 gigahertzes chip teljesít szolgáltatot, két darab, harmatgyenge Cortex-A7 maggal. A RAM-mérete 768 megabájt, a belső tárhelyé pedig 4 gigabájt, ezt microSD-kártyával turbózhatjuk fel.

Az okostelefon hátlapjára egy 3,15 megapixeles kamera jutott, az előlapon pedig egy VGA szenzor figyel - ezek még a belépőszinthez képest is alacsony értékek. Az akku kapacitása 1500 mAh, a készülék továbbá két SIM befogadására is képes. Az eszköz külsőre az olcsóbb Samsung modellektől megszokott vonalvezetést hozza, első pillantásra könnyen összekeverhető valamelyik androidos testvérével. A telefonon a Club Samsung online bolton keresztül 80 tévécsatorna és egy 270 ezer számból álló zenei paletta is elérhető lesz. A visszafogott specifikációknak az előnye is megvan, a telefon ugyanis 90 dollárért vásárolható meg, amely egy árkategóriába helyezi az Android One készülékekkel.

Androidos alkalmazásokkal is

A Tizenhez tartozó, jelenleg meglehetősen gyér alkalmazás-ökoszisztéma problémáját a Samsung egy a BlackBerrytől ismerős huszárvágással igyekszik megoldani: rendszerén az androidos appokat is elérhetővé teszi. Ehhez a Tizen szoftverboltjából kell letölteni az OpenMobile által fejlesztett Application Compatibility Layert, amely a Google-féle Dalvik Java VM klónja. Emellett értelemszerűen a kívánt szoftverek APK-ba csomagolt változatára is szükség lesz.

A Samsung már jó ideje próbálkozik saját operációs rendszerrel felszerelt okostelefon piacra dobásával, de a Bada kivezetése óta ezek a próbálkozások kudarcba fulladtak. A vállalat eredetileg jóval korábban, 2013 őszén akarta bemutatni első tizenes készülékét, amelyet az akkori tervek szerint még a csúcskategóriába pozicionált volna. A projekthez a vállalat a japán NTT DoCoMo szolgáltatóban talált partnerre - aki azonban nem sokkal később ki is hátrált az egyezségből, így pedig a Samsung is halasztásra kényszerült.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A rendszer azóta feltűnt a gyártó több okosóráján is, viszont a telefonos megjelenéssel kapcsolatos pletykák - sőt mint a Samsung Z esetében láttuk, a hivatalos bejelentések is - rendre hamisnak bizonyultak. Az mindenesetre már a Z leleplezésekor is sejthető volt, hogy a vállalat lemondott a csúcskategória meghódításáról és eggyel lejjebb teszi a lécet, a Z1 megjelenésével pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a célpont immár a piac legalja, a belépő kategória. Bár ezen a területen legalább olyan nehéz lesz megküzdeni a piacon domináns Androiddal mint a drágább modellek esetében, a koreai cég itt legalább kisebb költséggel kísérletezhet.

Erre pedig India kiválóan alkalmas terület, miután az okostelefonok térhódítása Indiában még jóval korábbi szakaszban jár mint a nyugatabbra, ráadásul a már említett, a Google szoros felügyelete alatt készült Android One készülékek sem tarolták le a piacot, jóval gyengébben teljesítettek a vártnál, így bőven maradt még hely a koreai óriás termékei számára.

A vállalat stratégiáját az elmúlt hónapokban kifejezetten a kísérletezés jellemzi, főleg a középkategóriás androidos portfólió terén: a cég az elmúlt héten új A és E szériás Galaxy készülékeket is bejelentett, sokféle kijelzőmérettel, illetve a cég addigi középszintű eszközeire egyáltalán nem jellemző módon fém kerettel. A tapogatózás többek között a vállalat mobil üzletágából származó nyereségének meredek csökkenésével magyarázható - a cég ugyanakkor továbbra is eltökélten kitart telefongyártása mellett, amellyel piaci részesedés terén még a visszaeséssel együtt is jócskán megelőzi a konkurenciát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról