Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 3. 08:03

Itt az első Tizent futtató okostelefon, a Samsung Z

Megérkezett az első, Tizent futtató Samsung okostelefon. A Samsung Z névre hallgató, a gyártó saját fejlesztésű mobil operációs rendszerét futtató készülék az idei harmadik negyedévben, Oroszországban kerül először a boltokba.

A Samsung hivatalosan is bejelentette első Tizent futtató okostelefonját, a Samsung Z-t. A vállalat saját fejlesztésű mobil operációs rendszerével eddig csak a Gear 2 és Gear 2 Neo okosórákon találkozhattunk - ettől függetlenül azonban gyakorlatilag biztos volt, hogy az hamarosan okostelefonon is bemutatkozik, amit néhány kiszivárgott képernyőkép, később pedig maga a vállalat is alátámasztott.

A frissen bemutatott Samsung Z egx 4,8 hüvelykes 1280x720 pixel felbontású Super AMOLED kijelzőt kapott, továbbá egy 2,3 gigahertzes négymagos processzort - valószínűleg Snapdragon 800 chipről van szó, bár ezt a Samsung egyelőre nem erősítette meg. A készülékbe ezen felül 2 gigabájt RAM került, illetve 16 gigabájt belső tárhely amely microSD-kártyával bővíthető. Az eszközt szenzorokkal alaposan megpakolták, a "Home" gombon, akárcsak a Galaxy S5 esetében ujjlenyomat-olvasót is találunk, a hátlapi kamera alatt pedig pulzusmérő egy is elfért.

A Samsung Z-t ezen felül NFC és infravörös érzékelővel is ellátták és LTE hálózatokra is csatlakozhatunk vele. Kamerák terén egyelőre úgy tűnik semmi kiemelkedőt nem kapunk, a 8 megapixeles hátlapi és 2,1 megapixeles előlapi szenzor nagyjából átlagosnak mondható. Az akkumulátor kapacitása 2600 mAh.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A telefon a Tizen OS 2.2.1-es verzióját futtatja majd, ami a képek alapján alig különbözik a TouchWiz legújabb verziójával felszerelt Android felülettől. A Samsung szerint a rendszer jóval gyorsabb bootidőt produkál és multitasking képességei is hatékonyabbak mint a Google szoftveréé. A Galaxy S5-ből megismert Ultra Power Saving Mode itt is megjelenik, amivel az androidos tapasztalatokból kiindulva az eszköz még alacsony akkufeszültséggel is képes kihúzni a nap végéig. A Tizen ezen felül egy "dynamic box" funkciót, valamint különböző színsémákat is kap, amelyekkel a vállalat szerint testre szabható lesz a rendszer felülete.

A Samsung Z először Oroszországban jelenik majd meg, később pedig további piacokon is elérhető lesz. A készülék egyelőre ismeretlen áron, várhatóan az idei harmadik negyedévben kerül majd a boltokba. Könnyen lehet azonban, hogy már jóval előbb is találkozhatunk Tizent futtató telefonokkal, a gyártó ugyanis korábban elmondta, úgy tervezi, már a második negyedévben, még augusztus előtt piacra dobja első készülékeit nyílt forrású, Linux-alapú rendszerével a fedélzetükön.

A platform ráadásul hamarosan tovább is terjeszkedhet, miután a vállalat arról is beszélt, hogy még a nyáron egy Tizen alapú SDK-t is kiad, amelyet kifejezetten okostévékhez szán. A gyártó már tavaly is ígért a rendszert futtató készülékeket, a szoftver története pedig jóval korábbra nyúlik vissza. A projekt eredetileg LiMo névre hallatott és 2007 óta fejlesztették, majd 2011-ben keresztelték át Tizenre, mikor az Intel is csatlakozott a fejlesztéshez. A csaknem 7 éve húzódó kezdeményezés a hosszas ígérgetések után most úgy néz ki idén végre tényleg testet ölt, telefonon is - jobb későn mint soha.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról