Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 9. 12:07

Elérhető a Google Cloud Trace béta verziója

Megjelent a Google fejlesztői eszköze, a Cloud Trace béta verziója. Az egyes alkalmazások teljesítményének optimalizálását célzó szolgáltatás a Google Cloud Platform felhasználók számára érhető el, segítségével a kevés felhasználót sújtó problémák is kiszűrhetők.

Béta verzióhoz érkezett a Google tavaly nyáron bejelentett, fejlesztőket célzó felhős eszköze, a Cloud Trace Tool. A keresőóriás júniusi I/O konferenciáján beszélt először a megoldásról, amely az egyes appok teljesítményének optimalizálásában hivatott segíteni a fejlesztőket. Az cloudos eszköz bevezetésével a Google elkezdett felzárkózni a rivális infrastruktúra szolgáltatókhoz, mint a Microsoft vagy az Amazon, amelyek már maguk is rendelkeznek több hasonló eszközzel saját platformjukon.

Az egyes appok esetében azért is rendkívül fontos a megfelelő teljesítmény, mert ahogy arra blogposztjában a Google is rámutat, a döcögős vagy lassú szolgáltatások felhasználóik elvesztését kockáztatják. A Kissmetrics elemzése szerint a látogatók mintegy 25 százaléka hagy el egy adott weboldalt, ha annak töltési ideje meghaladja a négy másodpercet, de a mobilalkalmazásoknál sem jobb a helyzet, itt a gyenge teljesítmény miatt a felhasználók túlnyomó többsége, 86 százaléka törli a szoftvert készülékéről - ismerteti az Appdynamics.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A megfelelő optimalizálás tehát kulcsfontosságú, sokszor azonban nem könnyű megtalálni, hogy az alkalmazás éppen miért lassult le, főként, ha a probléma csak kis számú felhasználónál jelentkezik. A vállalat ezt a feladatot könnyítené meg a fejlesztők számára a Google Cloud Trace-szel, amely a Google Cloud Platform-ra fejlesztő cégek számára érhető el. Az eszközzel részletes jelentés készíthető a teljesítményt visszavető tényezőkről, amelyek a kelleténél több ideig tartják fel az alkalmazást - de a módszerrel két szoftververzió teljesítménye is összehasonlítható.

A Cloud Trace-szel továbbá az adott app által indított lekérések késleltetés-eloszlása is követhető, illetve összehasonlíthatók vele az elvégzett módosítások előtti és utáni késleltetési profilok, így a fejlesztők gyorsan hasznos információkhoz juthatnak például egy-egy patch kiadása után. A szolgáltatás igénybe vételéhez a Google Developers Console felületén a Monitoring menüben engedélyezni kell a Traces funkciót. A keresőóriás szerint az appba épülő Cloud Trace elem erőforrásigénye alacsony, így nem kell attól tartani, hogy esetleg maga a visszajelzés menne az alkalmazás teljesítményének kárára. A béta verzióban már szabadon kipróbálható megoldás előnye, hogy alkalmazásához gyakorlatilag semmilyen plusz eszközre nincs szükség, az bármilyen App Engine-en, vagy Managed VM-en futó szoftverrel használható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról