Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 6. 14:30

Tovább éleződik a vezeték nélküli töltők csatája

Egyesül az Alliance for Wireless Power és a Power Matters Alliance - jelentette be a két szabványosító fórum. A két kisebb szereplő ezzel egyesíti erőit a Wireless Power Consortium által létrehozott Qi szabvánnyal szemben.

Tavaly februárban adtuk hírül, hogy a PMA és az A4WP de facto egyesítette erőit a Qi ellenében. Most szinte szóról szóra újra ez történt, ezúttal azonban a két szervezet is összeolvad, az év során egymással kompatibilissé tett, majd egységesített szabványaikat követve. A helyzet azonban mit sem változott a szűk év alatt. Az iparág továbbra is szélsőségesen megosztott a vezetéknélküli töltés szabványát illetően, ami mára a technológia elterjedésének messze legerősebb gátjává vált.

"A szabványháború narratíva félrevezető" - igyekszik nyugtatni a kedélyeket az A4WP elnöke, Kamil Grajski, aki szerint más vezetéknélküli szabványok, például a Bluetooth és a Wi-Fi meg tudtak maradni egymás mellett, annak ellenére, hogy ugyanazt a frekvenciatartományt használják. "Az A4WP és PMA egyesülését ugyanez a szellemiség hajtja: elérhetővé tenni a piac számára, hogy minden forgatókönyvhöz a legjobb technológia álljon rendelkezésre."

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Egyelőre azonban nem világos, hogy pontosan milyen elemi különbség van a PMA szabványa és a másik nagy versenyző, a Qi között. Utóbbi az év folyamán fontos frissítést kapott, amellyel gyakorlatilag eltüntette a PMA több műszaki előnyét is és gyakorlatilag paritást vezetett be a két fontos szabvány között. Mindkét szabvány indukciós elven működik, vagyis azonos implementációra van szükség mindkét esetben: egy-egy tekercsre a töltőmatracban és a töltendő eszközben, a két oldal közötti kommunikációt megteremtő kapcsolatra, illetve az áramátadás vezérlésére. A két megoldás annyira hasonló, hogy már léteznek "keresztplatformos", vagyis mindkét szabványt támogató töltők a piacon, igaz, ezek működéséhez még külön vezérlőre is szükség van.

Hosszú távon nem lesz elkerülhető, hogy a szabványok valamilyen úton egységessé váljanak. Vagy úgy, ahogy a DVD+R és DVD-R esetében, a mindkét szabványt ismerő "pluszmínuszos" írók és olvasók elterjedésével, vagy a Blu-ray vs HD-DVD mintájára, amelyben egy szabvány hosszas kivéreztetés után győzedelmeskedik. A kulcskérdés, hogy a két konzorcium tagjai milyen licencdíjakat remélnek a szabványok után és mennyire hajlandóak a teljes piac fejlődését akadályozni később várt bevételek reményében.

A gyors ismétlés kedvéért: a mára megmaradt két fontosabb szabványt eredetileg a két legnagyobb amerikai mobilszolgáltató támogatta, a gyártók számára elő is írták egy időben egyik vagy másik támogatását. A Verizon mögött formálódó Qi mellé olyan vállalatok sorakoztak fel, mint a Logitech, Philips, Sanyo, Texas Instruments, Nokia. A PMA az AT&T támogatásával indult, a Flextronics, a Duracell, a Starbucks aktív részvételével. Az utóbbival most egyesülő, Rezence néven szabványt író A4WP pedig a Broadcom, Intel, Qualcomm, Samsung támogatásával működött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról