Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 22. 11:34

Egymásnak esett az ESET és a Viber

A karácsony közeledtével meghitt, bensőséges sárdobálás alakult ki a biztonsági szoftvereket fejlesztő ESET, valamint az egyik legnépszerűbb chat- és VoIP-alkalmazás, a Viber között. Mindketten a másikat okolják.

Alaposan összerúgta a port a hétvégén az ESET és a Viber csapata, a cégek a nyilvánosság előtt próbálják lejáratni egymást, amelynek leginkább az ilyenkor is hírre éhes média örülhet a leginkább. Az ESET szoftverei a közelmúltban "potenciálisan kártékony" programként kezdték el kezelni a népszerű VoIP- és chatalkalmazást, a Vibert: telepítéskor a biztonsági szoftver egy figyelmeztető üzenetben közli a felhasználóval, hogy a Viber veszélyes lehet, ezért a telepítése különös óvatosságot igényel.

A Viber a Twitter-csatornáján erről az üzenetről készült képernyőmentést osztotta meg az #EsetSucks hashtaggel, valamint azzal a kommentárral, hogy az ESET szoftvere bugos, ezért találja fenyegetőnek a Vibert, a felhasználók pedig jobb, ha egy tisztességes biztonsági szoftver után néznek, az ESET-ét pedig eltávolítják a gépükről. Valószínűleg rosszabbul nem is sülhetett volna el a dolog.

Az ESET csapata ugyanis reagált a Viber vádjaira és közzétett egy részletet a Viber telepítőjének a forráskódjából, hozzátéve, hogy elemzéseik szerint a szoftver csendben további komponenseket tölt le a felhasználók gépeire, valamint használati statisztikákat küld a Viber szervereire. "Sajnáljuk, Viber, de a felhasználóink magánszférájának védelme mindennél fontosabb. Titkos letöltés, használati statisztikák küldése...#EsetDOESNTsuck"

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Viber ezt követően már jóval békülékenyebb hangot ütött meg - a vállalat képviselője a sztorival kapcsolatban a Neowinnek elmondta, a telepítő a lefutása végén csak azt jelzi a szolgáltatás mögött álló szerver felé, hogy az installálás sikeresen lezajlott, erre szolgál az ESET által citált HTTPDownloadInSilent lekérés - ez a módszer elég széles körben használt az online szolgáltatók körében, amelyek így kapnak információt a telepítés állapotáról. "A Viber csak jelzi, hogy a telepítés kész, biztos ti is tudjátok, hogy ezt minden telepítő jelenti."

"Az ESET azt is állítja, a Vibernek van egy toolbarja. Ahogy ezt már korábban is mondtuk, a Vibernek nincs és soha nem is volt toolbarja. Továbbra is kitartunk az eredeti álláspontunk mellett, amely szerint az ESET feleslegesen blokkolja a Vibert" - mondta a cég képviselője. A történet itt valószínűleg nem ért véget, az ESET ugyanis a felhasználói licencszerződés kifejezett tiltása ellenére fejtette vissza a Viber telepítő kódját és abból egy részletet még publikált is - a vállalatok jogi csapatainak biztos lesz még munkája az ügy kapcsán.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.