Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 10. 14:26

Kisebb és kevesebbet eszik a legújabb Raspberry Pi

Frissítette apró számítógépének olcsóbb változatát a Raspberry Pi Foundation. A Model A+ névre hallgató kütyü azonos hardver mellett számottevően kisebb és könnyebb lett mint elődje, a gyártónak továbbá a korábban is alacsony fogyasztásból is sikerült lefaragnia - ráadásul az elődnél 5 dollárral olcsóbban juthatunk hozzá.

Az otthoni elektronikai barkácsolás kedvelőinek valószínűleg nem kell bemutatni az Raspberry Pit, a mikro-PC-k forradalmát megindító, alig tenyérnyi ARM-alapú számítógépet. Miután a kütyü nem csak apró, de határozottan olcsó is, árával kapcsolatban nem lehetett túl sok panaszt hallani - a jövőben pedig valószínűleg még annyit sem, miután az eszközért felelős Raspberry Pi Foundation piacra dobta a készülék kicsit gyengébb, ennek megfelelően pedig alacsonyabb árú (25 dolláros) Model A névre hallgató verziójának frissített, még olcsóbb változatát, a Model A+-t.

A frissített talán enyhe túlzás, miután az eszköz hardvere szinte változatlan maradt, cserébe viszont még kisebb lapkán zsúfolták azt össze - ráadásul még alacsonyabb áron: a Model A+ már mindössze 20 dollárért megvásárolható. Ezért az összegért egy a korábbi 86 helyett 65 milliméter hosszú eszközt kapunk, (a szélesség változatlanul 56,5 milliméter) az előző modellből megismert BCM2835 processzorral, valamint 256 megabájt RAM-mal. Ugyanez a chip dolgozik egyébként a jelenleg Raspberry Pi "zászlóshajóban", az idén júliusban bejelentett Model B+-ban is, noha ott mellette 512 megabájt RAM-ot találunk.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Akárcsak az említett modell, az A+ is lecserélte a teljes értékű SD-kártyahelyet egy microSD-foglalatra, illetve a GPIO-tűk száma is 40-re hízott. A vállalat ezen felül jobb hangzást ígér a kütyütől, miután alacsony zajszintű, dedikált táppal látták el a területért felelős áramkört. Sajnos az USB-portokból bőséges választékot kínáló Model B+-szal ellentétben itt a felhasználóknak be kell érniük egyetlen csatlakozóval, a kütyün emellett egy HDMI és egy hangkimenetként és -bemenetként is funkcionáló jack aljzat is helyet kapott.

Bár első pillantásra úgy tűnhet, a mezei Model A-ról megismert RCA-csatlakozó nem tűnt el az eszközről, az továbbra is használható, ugyanakkor már az audiojack ad neki otthont, akárcsak a Model B+ esetében. Mindezek mellett a parányi eszköz tömege és fogyasztása is csökkent: a Model A+ 45-ről 28 grammra fogyott le, a korábban sem túl veszélyes 1,5 watt helyett pedig - az egyelőre meg nem erősített becslések szerint - már csak 1 watt környékén fogyaszt. A karcsúbb és olcsóbb Model A+ már megrendelhető a vállalat weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról