Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Két év után frissült a Raspberry Pi, itt a Model B+

Hlács Ferenc, 2014. július 14. 13:05
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Frissült a népszerű mini PC, a Raspberry Pi. A nagyjából bankkártya méretű kütyü teljesítménye nem változott, a fejlesztők ugyanakkor számos plusz porttal egészítették ki, a GPIO-tűk számát is jelentősen növelték, sőt még a fogyasztásból is sikerült lefaragniuk. A Rapsberry Pi Model B+ akárcsak elődje, 35 dollárért kapható.

hirdetés

Két év után először frissül a Raspberry Pi Modell B. Bár a mini PC-k forradalmát megindító, a "garázsműszerészek" Szent Gráljának számító bankkártya-méretű számítógép még mindig nem kapta meg a kerek kettes verziószámot, fejlesztői a felhasználók észrevételei alapján számos apróbb újítást elvégeztek rajta. Ennek megfelelően a kütyü neve sem Raspberry Pi 2, hanem Raspberry Pi Model B+ lett, amely a tatarozás ellenére változatlan áron, 35 dollárért kapható.

A frissített modell, akárcsak az előd, BCM2835 processzort és 512 megabájt RAM-ot kapott, ám a GPIO-tűkből már negyvenet találunk rajta, amelyből az első 26 az előző verzióhoz képest változatlan elrendezésben helyezkedik el, a kompatibilitási problémák elkerülése végett. Az USB 2.0 portok száma is a duplájára nőtt, itt már összesen négyet találunk, így nem kell attól tartani, hogy a billentyűzet és az egér kapásból mindet felemészti, mint az előző változat esetében.

A korábban használt SD-kártyát itt már microSD váltja fel, amelynek a foglalata is barátságosabb lett, a memóriakártya eltávolításához már nem kell körömmel kaparászni, elég kicsit benyomni és a kártya kilökődik. Mindezek mellett a fejlesztők szerint a fogyasztást is sikerült csökkenteni, a korábbi Model B egyébként is szerény étvágyát további 0,5-1 wattal vették vissza. A kis PC továbbá négyzet alakban elhelyezett rögzítőfuratokat kapott, hogy egyszerűbb legyen a beépítése az egyes projekteknél, ráadásul egy dedikált, alacsony zajszintű tápegységnek köszönhetően a hangzása is javult. Az RCA-videokimenet a 3,5 milliméteres jack kimenetre került át.

A Model B+ megjelenésével a Model B gyártását sem állítják le, a készítők szerint amíg igény van az előző generációs készülékre, addig árusítani fogják azt - az egyelőre nem világos, hogy utóbbi ára csökken-e vagy változatlan marad. A Raspberry Pi-eladások száma tavaly októberben kétmillió környékén járt, idén júniusban pedig már meghaladta a hárommilliót. Akit részletesebben is érdekelnek a málnaPC újdonságai, a fejlesztők weboldalán találhat további információkat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.