Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 5. 13:24

Megszűnik a Spotify asztali alkalmazásplatformja

Stratégiát vált a Spotify alkalmazásplatformja, az asztali kliens többé nem támogatja a külső fejlesztők appjait. Helyette a webes és mobilos API-ra fókuszál a zeneszolgáltatás, ezt ajánlja a külső fejlesztők számára is.

A Spotify zeneszolgáltató a weboldalán közölte a fejlesztőkkel, hogy a Spotify Desktop alkalmazás következő kiadásaiból hiányozni fog az App Finder fül, és a letöltött, telepített külső appok sem fognak többé futni. A változással a Spotify nem szűnik meg fejlesztői platform lenni, a júniusban bejelentett webes API és a mobilos SDK tovább funkcionál, ezekre pedig egyrészt online szolgáltatások, másrészt iOS és Android appok is építhetőek.

A Spotify 2011 novemberében jelentette be, hogy platformmá bővíti zeneszolgáltatását és kinyitja azt külső fejlesztők számára. Az API-n keresztül a fejlesztők elérhették a Spotify masszív zenei katalógusát és az azt leíró részletes adatbázist, erre pedig gyakorlatilag tetszőleges funkcionalitást húzhattak - kollaboratív playlist-szerkesztéstől szinkronizált dalszöveg-megjelenítésig, hangulatalapú lejátszástól változatos közösségi funkciókig. A fejlesztők ösztönzésére a cég külön felületet szentelt az appoknak az asztali, telepíthető kliensben (ami a Spotify-hallgatás alapértelmezett módja), az App Finder fülön válogatott alkalmazások közül válogathattak a felhasználók, a telepített appok pedig megjelentek az oldalsó menüsoron is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A bejelentéssel a fejlesztők elsősorban ezt a felületet veszítik el - az alkalmazás futtatókörnyezete mellett. A jövőben is lehet a Spotify adatbázisára épülő szolgáltatást készíteni, ehhez azonban egyedi mobilappot vagy teljes webes alkalmazást kell írni, nem elegendő beépülni a Spotify-kliensbe. Ez a belépési küszöböt jóval magasabbra emeli a fejlesztők számára, azonban egyúttal nagyobb függetlenséget is biztosít.

A több mint három éves működés alatt a Spotify mint alkalmazásplatform mérsékelt sikert aratott, a beépült szolgáltatások nem váltak "killer appá", vagyis nem emelték érdemben a Spotify-előfizetés értékét vagy a felhasználói élményt. A szerény eredmények vezethettek oda, hogy a cég végül bezárja ezt a lehetőséget a fejlesztők előtt, bár ezt expliciten nem ismeri el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról