:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 4. 12:03

Megérkeztek az új Gmail és Naptár appok

Még ma elérhetővé válik az androidos Gmail és Naptár alkalmazás legújabb verziója. A két Google-app komoly ráncfelvarráson esett át: előbbi már más szolgáltatók email fiókjait is támogatja, utóbbi pedig a beérkező üzenetek alapján automatikusan felveszi a megfelelő naptáreseményeket - és persze a Material Design sem maradt ki.

A legújabb, Lollipop, azaz nyalóka névre keresztelt, 5.0 verziószámú Android megjelenésével a Google két talán legalapvetőbb alkalmazását, a Gmail és a Naptár appokat is frissítette. Ez ráadásul most nem merült ki a motorháztető alatti optimalizálásban, a vállalat a két szoftver külsején is faragott.

Automatizált naptáresemények

Radikális változásra főleg a Naptárnál számíthatunk, az teljesen átalakult külsővel debütál a rendszer legújabb verziójában. A vállalat által idén nyáron bevezetett új dizájnnyelv, a Material Design ebben a szoftverben is komoly hangsúlyt kap: a hagyományos táblázatos elrendezést - legalábbis a napi nézetnél - egy a Google Now-ra emlékeztető kártyás dizájn váltja fel, ráadásul a Gmail-integráció is mélyebb lesz.

00:40
 

The new Google Calendar app for Android and iPhone

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Utóbbinak köszönhetően az app automatikusan felveszi azokat az eseményeket, amelyekről emailben dátummal és egyéb információkkal ellátott megerősítés érkezik, legyen szó időpontfoglalásokról, netán repülőjegy-vásárlásról. Az így rögzített naptárbejegyzések ráadásul folyamatosan frissülnek, így a repülős példánál maradva az is követhető az appon keresztül, ha az adott járat késni fog, netán törlik.

A cég emellett a manuális bevitelen is tuningolt. Az "Assist" funkciónak köszönhetően az eseményekhez kapcsolódó adatok megadása során az app különböző ajánlásokat tesz az egyes mezők kitöltésére, a korábbi bejegyzések alapján - hasonlóan a közelmúltban bemutatott Inboxhoz. Ha például az felhasználó rendszeresen eljár úszni egy ismerősével, az alkalmazás már az "úszás" bepötyögését követően felajánlja a többi mező kitöltését a korábbiaknak megfelelően.

Akár Yahoo Maillel is

A Gmail változásai első pillantásra már kevésbé látványosak, ugyanakkor itt is akad bőven újítás. A Material Design elől ez az app sem menekülhetett, a fejlécet a vállalat feltűnő pirosra cserélte, illetve a jobb alsó sarokba egy FAB (Floating Action Bar) gomb is került, amellyel rögtön nekiláthatunk a levélírásnak, bárhol is járjunk az alkalmazáson belül. A szoftverrel ráadásul már nem csak a Gmailben tárolt levelezésünkhöz férhetünk hozzá, az minden IMAP szabványú emailfiókot támogat, a Yahoo-tól, az Outlookon át egészen az AOL-ig.

00:35
 

The Gmail app for Android

Még több videó

A különböző fiókok között a jobb oldalról behúzható navigációs sáv segítségével válthatunk. Gmail app továbbá a jövőben az AOSP email alkalmazást is leváltja: noha az továbbra is megtalálható lesz az androidos készülékeken, sőt dizájnja a megújult Gmailét követi, amennyiben a Google levelezőappját aktiváljuk, már nem lesz használható. A két megújult alkalmazás a mai napon, fokozatosan jut el a felhasználókhoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.