Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 29. 08:23

Zöld út: a Lenovóé lehet az IBM x86 szerverrészlege

Még január végén jelentette be az IBM és a Lenovo, hogy utóbbi megveszi előbbi x86 szerverrészlegét. A hatóságok összes jóváhagyása csak most érkezett meg, a tranzakció hivatalosan október 1-én zárul le.

Az IBM az x86 szerverrészleg nem kielégítő nyeresége miatt vonult ki erről a piacról, a tevékenységet eladva a Lenovónak, amely a megállapodás szerint 2,3 milliárd dollárt fizetett ki ezért. A kínai vállalat vitte a teljes System x portfóliót, a BladeCentereket, a Flex System, iDataPlex, NeXtScale gépeket, a kapcsolódó hálózati termékeket és a karbantartási szolgáltatásokat. A Nagy Kék ezzel teljesen kiszállt az x86 szerverek piacáról és csak a System z mainframe-portfóliót, valamint a POWER-alapú szervercsaládot tartja meg. x86 gépeket legfeljebb integrált megoldások részeként lehet majd az IBM kínálatában látni.

A két vállalat emellett stratégiai szövetséget kötött, amelynek keretében a Lenovo viszonteladója lesz az IBM belépő kategóriás és középkategóriás StorWize tárolóinak, szalagos mentőegységeinek, a General Parallel File System szoftvernek a SmartCloud Entry kínálatnak, valamint további IBM szoftvereknek, beleértve a System Directort például. A megállapodás értelmében a Lenovo átvállalja az ügyfélkapcsolati tevékenységet és a karbantartási szerződéseket, ugyanakkor az ügyfelek zökkenőmentes kiszolgálása érdekében egy ideig az IBM végzi majd a támogatási és szerviztevékenységet a Lenovo nevében.

A Lenovo a 2,3 milliárd dolláros vételár nagyját készpénzben, kisebb részben pedig saját részvényekben egyenlíti ki. A tranzakció keretében mintegy 7500 IBM-alkalmazott kerül át a Lenovóhoz. “Most a legfontosabb teendőnk a sima integráció megvalósítása és a zökkenőmentes átállás biztosítása vásárlóink számára. Biztos vagyok abban, hogy a Lenovo globális jelenlétét, hatékonyságát és kiváló működését az IBM legendás minőségű termékeivel, innovációjával és szolgáltatásaival kombinálva olyan versenyelőnyre teszünk szert, amely a nyereséges növekedés motorja lehet, és a Lenovot a globális vállalati piac vezető pozíciójába juttatja" - mondta Jang Jüancsing, a Lenovo vezetője.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felvásárlást hosszasan vizsgálták a különféle hatóságok, főleg az amerikai Committee on Foreign Investments in the Unites States, amely külföldi vállalatok amerikai befektetéseit veszi górcső alá. Korábbi aggodalmak szerint nemzetbiztonsági szempontból kockázatos lehet, ha a sok kormányzati intézményben működő IBM szerverek a Lenovóhoz kerülnek, azonban a CFIUS végül zöld utat adott az ügyletre. A tranzakció megkapta az Európai Bizottság és a Kínai Gazdasági Minisztérium jóváhagyását is.

Az IBM a PC-üzletágának 2005-os eladásával már jelét adta annak, kész elhagyni a kevésbé jövedelmező piaci szegmenseket, hogy a fókuszt a nagy profittal kecsegtető területekre helyezze át. A vállalat közleménye szerint a közeljövőben a szoftverek és szolgáltatások mellett a kognitív számítástechnika, a cloud computing, valamint a Big Data lesznek azok a területek, ahol egyrészt nagy növekedés várható, másrészt az IBM olyan megkülönböztető jellemzőkkel tud előállni, amelyekért szívesen nyitják ki a pénztárcájukat a vállalatok. Ezeken a területeken sokkal jobb tőkemegtérülés érhető el mint az alacsony hozzáadott értékű x86 szervergyártáson

A lépéssel a Lenovo a harmadik legnagyobb szervergyártóvá lép elő a várakozások szerint a HP és a Dell mögött az eladott gépek számát tekintve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról