Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 16. 14:06

Megvették az Attachmate-et, a Novell és a SUSE gazdáját

Új tulajdonosa van a The Attachmate Groupnak, amely elsősorban a Novell felvásárlásáról lehet ismerős Magyarországon. A céget a brit Micro Focus vette meg egy 1,2 milliárd dolláros üzlet keretében.

A Micro Focus egyáltalán nem új szereplő az informatikai piacon, a brit céget még 1976-ban alapították. A társaság az 1990-es évek végén egy összeolvadást követően Merant néven működött, majd 2001-től újra Micro Focus néven folytatja a tevékenységét. A tavaly 400 millió dollár feletti árbevételből 123 milliós nettó profitot elérő cég a tulajdonosa többek között a Borlandnak is. Az üzleti tevékenységének jelentős részét szoftverfejlesztés, illetve alkalmazások modernizálása teszik ki, a Micro Focus elsősorban már elöregedett rendszerek felhasználóit segíti abban, hogy azokat modern környezetbe tudják illeszteni, illetve migrálni.

Az Attachmate a Wizard Parent nevű társaság tulajdonában áll, amelyet kockázati tőkebefektetők birtokolnak. Ettől a vállalattól veszi meg a céget a Micro Focus. A két vállalat közül egyébként a felvásárolt Attachmate a nagyobb: tavalyi forgalma 957 millió dollárt tett ki, amelyhez 312 milliós profit társult. A cég alkalmazottainak létszáma közel 3300 fő, szemben a Micro Focus 1200 fős állományával. A tranzakció kommunikált értéke 2,3 milliárd dollár, valójában a Micro Focus 729,6 millió fontot, vagyis hozzávetőleg 1,2 milliárd dollárt fizet az Attachmate-ért, amely majdnem 1,1 milliárd dolláros adóssággal is rendelkezik. Az ügyletnek része továbbá, hogy az Attachmate tulajdonosai 40 százalékos részesedést szereznek a Micro Focusban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"Mindkét cég bejáratott enterprise szoftvergyártó globális jelenléttel és nemzetközi piaci lefedettséggel. Mindkettő olyan szoftverportfólióval rendelkezik, amely a nagyvállalati ügyfelek infrastruktúra-szoftverekkel kapcsolatos specifikus igényeit célozzák meg. Nincs jelentős ügyfélkoncentráció vagy átfedés és az Attachmate és a Micro Focus termékei egyaránt olyan kiforrott szoftverek, amelyek beágyazódtak a nagyvállalati felhasználók IT-infrastruktúrájába" - mondta az ügylet kapcsán Kevin Loosemore, a Micro Focus vezetője.

Az Attachmate révén olyan vállalatok portfóliói kerülnek a Micro Focushoz mint a NetIQ, a Novell, valamint a SUSE - utóbbi kettőt még 2010-ben szerezte meg a vállalat, majd a SUSE-t a Novellről leválasztva önálló cégként működtette tovább, a Novell biztonsági és felügyeleti termékeit pedig a NetIQ-ba vitte át.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról