:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. szeptember 12. 14:55

Meglepetés: a HP megvette az Eucalyptust

Kivonta a forgalomból a HP az Eucalyptust, az OpenStack platform legfontosabb kihívóját. A vásárlásra a lassan készpénz nélkül maradt Eucalyptus kényszerült rá, a technológiák egy része az OpenStack részeként élhet tovább.

A teljes iparágat meglepte a HP bejelentése: a cég felvásárolja az Eucalyptust. Az üzlet azért keltett nagy szenzációt, mert az Eucalyptus a HP által teljes mellszélességgel pártolt OpenStack legfontosabb kihívója volt a nyílt forráskódú felhős platformok között. A kiszivárgó értesülések szerint az Eucalyptus mintegy 100 millió dollárt ért a HP-nak, összehasonlításképp a startup eddig 55 millió dollárnyi tőkét vont be, a befektetők tehát nem jártak nagyon rosszul. A két cég várakozása szerint a felvásárlás még októberig lezárul.

Az Eucalyptus relevanciáját annak köszönhette, hogy a rendszer teljes körű kompatibilitást mutatott az Amazon Web Services-szel, azonos API-készletet, azonos működési modellt implementált. Az Eucalyptus legfontosabb ígérete az volt, hogy a platformot használó privát felhők tetszés szerint migrálhatóak AWS-re illetve vissza, anélkül, hogy a bonyolult rendszerekhez érdemben hozzá kellene nyúlni, azokat újra kellene konfigurálni.

Minek ez a HP-nak?

Az Eucalyptus nem volt nagy cég, a legutolsó adatok szerint mintegy 100 alkalmazottat foglalkoztatott, ezek nagy többsége fejlesztő. A HP a felvásárlással erre a csapatra tett szert, a fejlesztések egy részét pedig beépítheti saját, Helion kódnéven nemrég elrajtolt felhős szolgáltatásába, vagy épp szabad szoftverként az OpenStack részévé teheti. Azt a legtöbb szakértő kizárja, hogy az Eucalyptus alapokon a HP saját szolgáltatást indítson, vagy akár érdemben tovább vigye a platform fejlesztését - ez ugyanis drámai (és jobbára értelmetlen) hátraarcot jelentene a cég számára.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A felvásárlás így leginkább "aqui-hire", vagyis a dolgozók megszerzésére irányult, élükön az elnök-vezérigazgató Marten Mickos-szal. Mickos 2001 és 2009 között a MySQL AB vezérigazgatója volt, a Sun általi felvásárlás után egy évvel hagyta el a céget. Mickos a Nokia, a RightScale és a Mozilla Messaging igazgatótanácsának is tagja (vagy tagja volt), így igen tapasztalt vezetőnek számít. Nem véletlen, hogy a felvásárlást követően ő vezeti majd a HP teljes felhős divízióját és egyenesen a CEO, Meg Whitman alá tartozik majd a hierarchiában.

Nem lett szép vége

A felvásárlás gyakorlatilag úgy fogható fel, hogy az Eucalyptus feladta az OpenStack elleni küzdelmet és az első adandó alkalommal kiszállt. Az iparági megfigyelők szerint a cégecske ugyanis ez elmúlt időszakban szinte teljes készpénzállományát felélte, a támogatók pedig szinte mind átpártoltak már az OpenStack táborba, így a platformnak vajmi kevés esélye maradt a kitörésre. A felvásárlással így a befektetők is jól jártak, a technológia is megmaradt, a csapat pedig tovább dolgozhat együtt, igaz, immár a HP felhőjén és az OpenStacken.

Az Eucalyptus egyik fő támogatója a Canonical volt, amely a kezdetekben Ubuntu operációs rendszerét készítette fel a platformon való futásra és Ubuntu Enterprise Cloud platformjának alapjául is választotta. A cég azonban viszonylag gyorsan, 2011-ben kifarolt az Eucalyptus mögül és helyette a RackSpace és a NASA technológiáinak összeolvadásából keletkezett OpenStack szekerét kezdte tolni. A váltás okaként akkor a Canonical az ARM szerverek támogatásának hiányát hozta fel. Az OpenStack idővel gyakorlatilag a teljes iparág támogatását megszerezte, a legtöbb cég ebben a közös platformban látta az esélyt az Amazon, a Google és a Microsoft felhős rendszerei elleni fellépésre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.