:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 5. 13:41

Hatalmas akkumulátorral hódít a Huawei Ascend Mate 7

Jókora, hathüvelykes felső kategóriás okostelefonnal és egy ARMv8 utasításkészlettel dolgozó középszintű készülékkel érkezett az IFA-ra a Huawei. Az Ascend Mate 7 és G7 eszközök a következő néhány hétben válnak elérhetővé.

A Huawei is elhozta legújabb okostelefonjait a berlini IFA kiállításra: a gyártó az Ascend Mate 7 és G7 termékeket mutatta be. A Mate 7 vastagon a felső kategóriát célozza, méretével pedig már-már a táblagépek felé közelít: a telefon kijelzője nem kevesebb mint 6 hüvelykes.

Egy full HD IPS panelről van szó, becsületes 367 PPI-s pixelsűrűséggel, zafírkristály burkolat alatt. A kijelző mögött egy nyolcmagos HiSilicon 3630  processzor végzi a dolgát, négy 1,8 gigahertzen ketyegő Cortex A15 maggal a komolyabb munkához, és négy 1,3 gigahertzes Cortex A7-tel a kevésbé teljesítményigényes feladatokra. Ehhez egy Mali T628MP4 GPU társul, valamint a 16 gigabájt belső tárhellyel felszerelt változat esetében 2, a 32 gigabájtos verziónál pedig 3 gigabájt RAM. A készülék microSD-kártyával bővíthető.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Kamerák terén sem lehet ok panaszra, a Mate 7 hátoldalára egy 13 megapixeles Sony BSI szenzor került, széles látószögű lencsével, elöl pedig egy 5 megapixeles kamera található, a nagy felbontású szelfikhez. Az akkumulátor gyakran kritikus pont az egyébként jó minőségű készülékeknél is, ebben az esetben azonban ezen a téren nincs mitől tartani, a méretes telefonba ugyanis egy szép kövér, 4100 mAh kapacitású telep jutott, amely még a nagyméretű kijelzőt figyelembe véve is biztonságérzettel tölti el az embert.

Az eszköz LTE Cat6-képes, a 802.11ac szabványú Wi-Fi-t is támogatja, 7,9 milliméter vékony, valamint méretéből adódóan kicsit nehéz, 185 grammos. A hátlapra a kamera alá egy ujjlenyomat-olvasó is került, akárcsak a HTC hasonló óriása esetében, noha az ebben az esetben is kérdéses mennyire lesz használható, illetve hogy a felhasználókat vonzza-e a lehetőség. A két SIM-kártyának is otthont adó Mate 7 fedélzetére 4.4.2-es Android kerül a gyártó saját EmotionUI 3.0 felületével. A telefon októbertől lesz elérhető, a 16 gigabájtos modell 499, a 32 gigabájtos verzió pedig 599 eurós áron, először Kínában és néhány kiválasztott országban, majd nem sokkal ezután világszerte.

Erős középszint 64 biten

A Huawei Ascend G7 már inkább a középkategóriára hajt, noha a kijelző itt sem lett éppen apró, egy 5,5 hüvelykes, 1280x720 pixel felbontású IPS panelt kapott, noha ekkora méretnél ez már csak 267 PPI-s pixelsűrűségre elég. A processzor itt egy Snapdragon 410-es chip, négy darab 1,2 gigahertzes Cortex-A53 maggal és Adreno 306 GPU-val. Ez különösen jó pont, hiszen ez a lapka már ARMv8 utasításkészlettel dolgozik, azaz a hamarosan érkező legújabb Android-verziót 64 biten futtatja majd. A teljesítménye ettől függetlenül aligha ér majd a "nagytesó" nyomába.

A 2 gigabájt RAM-ra nem lehet panasz, ez a modell azonban csak 16 gigabájt belső tárhellyel lesz kapható - ezen ugyanakkor microSD-kártyával szerencsére segíthetünk. Ami a kamerákat illeti, itt is a Mate 7-ből ismert 13 megapixeles Sony szenzort találjuk a hátlapon és az előlapi darab is 5 megapixel. Az akkumulátor itt "csak" 3000 mAh-s, de még ez sem valószínű, hogy bárki számára kevésnek bizonyulna. LTE terén itt Cat4-gyel kell beérni, a 802.11ac Wi-Fi azonban itt sem maradt ki. Igény szerint a G7 is otthont ad két SIM-kártyának, továbbá szintén 4.4.2-es Android rendszert és Emotion UI 3.0-t találunk rajta. Az okostelefon még szeptemberben elérhetővé válik a kiválasztott országokban, köztük hazánkban is, 299 eurós áron.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.