Szerző: Gálffy Csaba

2014. szeptember 5. 11:39

Beperelte az NVIDIA a Qualcommot és a Samsungot

Kudarcot vallottak a licencszerződésre vonatkozó tárgyalások a Samsung és az NVIDIA között, így a cég szabadalmi pert indított a koreaiak ellen, a termékek importtilalmát és kártérítést is kérve. A Qualcomm is célkeresztben.

Szabadalombitorlási pert indított az NVIDIA a Qualcomm és a Samsung ellen is, a cég történetében erre még nem volt példa. A felperes szerint a két cég mobilos processzorai megsértik a grafikus feldolgozáshoz fűződő szabadalmait, amiért kártérítést követel, valamint a Samsung termékek importtilalmát az Egyesült Államokban.

Az NVIDIA keresetében kifogást emelt gyakorlatilag az összes Samsung okostelefonban használt lapka ellen, függetlenül attól, hogy a grafikus alrendszert a Qualcomm (Adreno GPU-k), az ARM Holdings (Mali), vagy az Imagination Technologies (PowerVR) szállítja hozzájuk. Ez utóbbi kettőt a Samsung egyébként saját gyártmányú, Exynos márkájú rendszerlapkáin implementálja, a Qualcomm-félét azonban készen, a processzor részeként vásárolja az amerikai gyártótól. Érdekes módon az NVIDIA az ARM Holdingsot és az Imaginationt nem pereli közvetlenül, a panasznak csak a Samsung és a Qualcomm az alanya.

"Ideje fizetni"

"Ingyen használják a technológiánkat az eszközeikben, amelyeket hatalmas számban szállítanak le" - mondta az NVIDIA elnök-vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang a hírt közlő elemzői konferenciahívás során. A perre a Samsung igen szűkszavú közleményben reagált, "a panasz alapos átvizsgálása után döntünk az NVIDIA ellen teendő lépésekről" - mondja a dél-koreai nagyvállalat, e lépések mibenlétét azonban nem részletezte.

Amennyiben a Samsung Exynos processzorokon használt GPU-kat tényleg szabadalomsértőnek találja a bíróság, megnyílik a lehetőség arra, hogy az ARM és az Imagination más licencpartnereit is megkeresse az NVIDIA, erre a listára például a PowerVR GPU-k nagy rajongója, az Apple is felkerülhetne, az iPhone-gyártó ugyanis a kezdetek óta, minden iOS-es termékében Imagination GPU-t használt. "Ma a Samsungra és a Qualcommra fókuszálunk, sok más céggel pedig produktív beszélgetéseket folytatunk" - mondta Jen-Hsun Huang NVIDIA-vezér. Ez érthető úgy is, hogy más vállalatok hajlamosnak mutatkoznak licencelni a cég szabadalmait és attól csak a Samsung és a Qualcomm zárkózott el, ennek eredménye a most bejelentett per. Huang elmondta, hogy a koreaiakkal 2012 augusztusa óta próbálnak licencmegállapodást kötni, a tárgyalások azonban reménytelenül kudarcba fulladtak, így jogi útra tereli a cég az ügyet.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A panaszt az NVIDIA az amerikai nemzetközi kereskedelmi bizottsághoz (ITC) is eljuttatta, ebben a cég a Samsung szabadalomsértéssel vádolt telefonjainak kitiltását kéri az amerikai piacról. A beadványban említett termékek között szerepel a Galaxy S5, Galaxy Tab S, Galaxy Note Pro mellett a héten bemutatott phablet, a Note 4 is. Az ITC a viszonylag gyors fórumok közé tartozik az Egyesült Államokban, az ügyeket 15-18 hónap alatt zárja le és jut döntésre, azonban még így is lassabb, mint az okostelefonok és tabletek egy éves termékciklusa, emiatt is maradt az Apple által a Samsung ellenében indított hadjárat jórészt sikertelen.

Mérleget vonnak

Az ilyenkor szokásos menetrend szerint várhatóan az alperesek viszontkeresletet nyújtanak be az NVIDIA ellen, szintén szabadalombitorlással vádolva a céget. Ettől a ponttól elhúzódó pereskedésre lehet számítani, a folyamat során az egymás ellen felhozott vádakat a bíróság mérlegeli, és (jellemzően) mindkét irányba kártérítést ítél meg. Az ügyből nyilván az a cég kerül ki győztesen, amely pozitív mérleggel zár, vagyis kevesebbet kell fizetnie, mint amennyit kap.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról