Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 27. 13:52

Középszintű HTC-ben debütál a 64 bites Snapdragon

Középkategóriás okostelefont mutatott be a HTC, amely az androidos készülékek közül elsőként kap ARMv8 utasításkészletet használó processzort. Az ettől eltekintve kategóriájában átlagos felszereltségű Desire 510 a következő hetekben lesz elérhető.

Új középkategóriás okostelefonnal bővítette Desire-sorozatát a HTC. Bár a Desire 510 névre hallgató készülék nem mondható erőgépnek, processzora azonban egy tekintetben mégis maga mögé utasítja a mezőnyt, sőt bizonyos értelemben a csúcskategóriás készülékeket is. Az eszközben dolgozó Qualcomm Snadpragon 410 chip ugyanis az első ARMv8 utasításkészletet használó, 64 bites processzor, amely androidos okostelefonba kerül.

A lapka négy darab, 1,2 gigahertzes Cortex A53 magot tudhat magáénak, illetve egy Adreno 306 GPU-t, amivel a kategóriában viszonylag jól megállja a helyét. A kütyü ezen kívül 1 gigabájt RAM-nak ad otthont, továbbá 8 gigabájt belső tárhellyel szerelték fel, amely microSD-kártyával bővíthető. A kijelző mérete mai viszonyok között nagynak nem mondható, 4,7 hüvelyk, 854x480 pixeles felbontással, ami körülbelül 208 PPI-s pixelsűrűséget jelent, igazán ropogós képre így nem érdemes számítani. A hátlapi kamera 5 megapixeles, az előlapi VGA-felbontású, az akkumulátor kapacitása pedig 2100 mAh. Az okostelefon a HTC saját felületének legújabb verziójával, Sense 6-tal érkezik, valamint az LTE hálózatokat is támogatja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Jól látszik, hogy Desire 510 szinte teljesen beleolvad a jelenleg elérhető középkategóriás felhozatalba, így érdekes, hogy az első 64 bites Snapdragon chip éppen egy ilyen készülékben debütál. A rejtély megoldása ugyanakkor egyszerű, a gyártó csúcskategóriás eszközökbe szánt ARMv8-as lapkái, mint a Snapdragon 810 ugyanis 20 nanométeres gyártási eljárással készülnek, amely még korántsem olyan kiforrott - és nincs rá akkora kapacitás sem - mint a jelenleg használt 28 nanométeres módszer, amelyet a középkategóriát célzó 410-es chipnél is alkalmaznak, így érthető, hogy a vállalat először a már meglévő technológiát dobja piacra.

Persze a szó szoros értelmében nem a Desire 510 az első 64 bites androidos készülék, hiszen az Intel Atom processzoraival felszerelt eszközök már egy ideje megszerezték ezt a címet. Az okostelefon Android 4.4-gyel a fedélzetén érkezik, így egy darabig még a 32 biten üzemel majd, a mobil operációs rendszer váratóan ősszel érkező legújabb verziójával, az Android L-lel azonban már kihasználja majd a processzor képességeit. A telefon ára egyelőre ismeretlen, a következő hetekben azonban Európában és Ázsiában is elérhetővé válik, fehér vagy szürke polikarbonát borítással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról