Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 18. 09:05

Problémát okozhat egy múlt héten kiadott Windows-patch

Múlt héten adta ki a Microsoft az augusztusi biztonsági frissítéseit az operációs rendszereihez és egyéb termékeihez. Az egyik javítás azonban problémásnak bizonyult, a cég most már arra kéri a felhasználókat, távolítsák el inkább.

Kilenc patchet adott ki az augusztusi frissítőkedden a Microsoft, az MS14-045 jelű folt azonban számos problémát okoz, ezért aki még nem telepítette, talán jobban teszi, ha kivár még vele. A vállalat oldalán azóta Knowledge Base bejegyzés is született a témában, amely alapján három különböző rendszerhibát is okozhat a patch telepítése. A vállalat ezek alapján javasolja az eltávolítást, de a dolognak különösebb hírverést nem csapott, se blogban, se közleményben, se Twitteren nem írt a cég arról, hogy a javítás problémás lehet.

Az egyik lehetséges gondot a fontok kezelésekor tapasztalhatják a felhasználók: az alapértelmezett helytől eltérő könyvtárba telepített betűkészleteket nem lehet megváltoztatni vagy törölni, ha azok be vannak töltve, az operációs rendszert "File in use" hibaüzenetet ad ebben az esetben. A weboldalon olvasható információk szerint a patch telepítése fontmegjelenítési hibákat is okozhat egyes esetekben. Nem tiszta egyelőre, hogy milyen körülmények mellett jönnek ki ezek a jelenségek.

A fentieknél sokkal súlyosabb és számos fórumon intenzíven tárgyalt hiba, hogy a javítás telepítése után egyes gépeken "0x50 Stop" rendszerhiba mellett "kék halált" produkál az operációs rendszer. Ebben az esetben csak egy csökkentett módú újraindítás és egy korábbi rendszer-visszaállítási ponthoz történő visszatérés jelent gyógyírt. Erről bővebben a Microsoft tudásbázisában lehet olvasni. A szóban forgó patchet a Microsoft már eltávolította a weboldalról és az automatikus frissítési szolgáltatásból és azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy ők is távolítsák el azt a gépükről.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A patch keddet 2003 októberében vezette be a Microsoft, a vállalat azóta minden hónap második keddjét használja arra, hogy közzétegye javításait a szoftvereihez. Az azóta eltelt közel 11 év alatt többször is előfordult már, hogy egy-egy frissítést vissza kellett vonni mert problémákat okozott: tavaly áprilisban egy Windows 7-hez kiadott javítás okozott kék halált egyes gépeken, októberben pedig a Windows 8.1 RT frissítése jelentett gondot például.

A vállalat a múlt kedden nem csak a szokásos frissítéseit adta ki, hanem a Windows 8.1 második nagyobb frissítőcsomagját is, amelyet egyszerűen "August update" névvel illet. Ez a frissítés szintén a fent leírt hibákat okozhatja, ezért a Microsoft egyelőre eltávolította azt a letöltések közül. Az augusztusi frissítőcsomag Windows 8.1-en és Windows Server 2012 R2-n néhány apróságot módosít csak, ahogy azt korábban is írtuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról