Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 30. 11:10

Közelednek a célhoz a Google Ara és Tango projektjei

A Google I/O-n is előkerültek a cég ambiciózus Project Ara és Project Tango kezdeményezései. A vállalt fejlesztői konferenciáján a moduláris telefont létrehozását célzó projekt fejleményeiről beszélt, illetve kilátásba helyezte, hogy már 2015-ben a boltokba kerülhetnek a konzumer felhasználásra szánt térérzékelős készülékek.

Az idei Google I/O leginkább az Android rendszer legújabb verziójáról szólt, a keresőóriás jóval futurisztikusabb "moonshot" projektjeiről sem feledkezett el. A vállalat a moduláris Ara okostelefonok és a Project Tango térérzékelős táblagépek terén sem tétlenkedett, előbbiből egy (majdnem) működő prototípust mutatott be, utóbbi fejlesztőknek szánt példányai pedig már kipróbálhatók voltak a konferencián.

Project Ara: ketyeg az óra

A Google moduláris készülékei az elmúlt nagyjából fél év során elvetemült koncepcióból prototípussá nőtték ki magukat - ez kimondottan tempós fejlődést jelent, de legalább ilyen ütemű fejlesztésekre lesz szükség a jövőben is ha a vállalat az eszközt belátható időn belül piacra akarja dobni. Márpedig a keresőóriásnak ez feltett szándéka, miután korábban kijelentette, a tervek szerint jövőre már elérhetővé tenné a cserélhető hardverrel szerelt okostelefon első modelljeit.

A Google ATAP (Advanced Technology and Projects) csapata jelenleg azon dolgozik, hogy az modulok kötelező, kommunikációhoz szükséges áramköreit a lehető legkisebbre zsugorítsa, hogy azokban több hely jusson a modul tulajdonképpeni funkcióját megvalósító elektronikának. A fejlesztők jelenleg nagyjából egy-egy ilyen komponens területének 30 százalékából gazdálkodhatnak, a maradékot a tápellátás és az eszköz belső hálózatához szükséges áramkörök viszik el. Az új generációs modulok esetében a csapat reményei szerint ez a szám 70-re növekszik majd, vagyis az "overhead" 30 százalékra esik.

Ahogy arról már korábban is írtunk, az egyes blokkok közötti kommunikáció az UniPro protokoll szerint, M-PHY hálózaton történik majd, a modulok fix rögzítéséről pedig elektropermanens mágnesek gondoskodnak. A fejlesztői konferencián a Google már egy - kis túlzással - működő darabot is bemutatott: a prototípus hajszál híján túljutott a bootanimáción, végül azonban a közönség legnagyobb bánatára lefagyott.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A hardver zsugorítása mellett a szoftverrel sincs könnyű dolga a Google ATAP csapatának, amely a moduláris eszközön és a Project Tangón dolgozik. Az Android rendszer ugyanis jelenleg nem tartalmazza a szükséges drivereket sokféle hardver támogatásához, azt a gyártók mindig az adott készülékhez igazítják, a rendszer kizárólag a jelenlévő hardverelemkhez kap meghajtókat.

A jelenlegi Ara prototípusok ezért az operációs rendszer egy forkját használják, amely rendelkezik a cserélhető hardverekhez szükséges "cserélhető" driverekkel. A piacra szánt készülékek megjelenéséhez azonban az is kell majd, hogy a hivatalos Android is megkapja a cserélhető hardverek támogatását - hacsak nem tervezik az Ara telefonokat ebből a szempontból különálló ökoszisztémaként kezelni. Az ATAP-nak még valamivel több mint egy éve van hogy erre megoldást találjon, ha tartani akarja a kitűzött határidőt. A csapat mindenesetre a független fejlesztőkre is számít: 100 ezer dolláros díjat tűzött ki azoknak, akik elkészítenek egy modult ami olyan képességgel ruházza fel a készüléket, ami a mai okostelefonokból hiányzik.

Project Tango konzumer verzió?

Az I/O-n a szerencsésebbek a Project Tango táblagépeket is megtapogathatták, ezeket a fejlesztők egyébként még idén meg is vásárolhatják jelképes, 1024 dolláros áron. Az eszköz korántsem olcsó, cserébe viszont nem csak hogy három dimenzióban fel tudja térképezni a környezetét, de brutálisan izmos hardvert is kap, többek között 4 gigabájt RAM, 128 gigabájt belső tárhely és egy NVIDIA Tegra K1 chip formájában.

Ezek a képességek ráadásul a vártnál előbb megjelenhetnek a konzumer készülékekben is, az ATAP ugyanis az I/O konferencián bejelentette, az LG-vel közösen már dolgoznak egy a Project Tangóra épülő eszközön, ami 2015-ben kerülhet a boltokba. A részletek persze egyelőre nem ismertek, de jó eséllyel feltételezhetjük, hogy a készüléket - legyen az táblagép vagy okostelefon - ugyancsak a Tegra K1 lapkával szerelik fel. A fejlesztők akik a platformra fenik a fogukat a Unity motort, illetve az Unreal Engine 4-et és a Qualcomm Vuforia platformját használhatják majd alkalmazásaikhoz, amelyek között minden bizonnyal számos kiterjesztett valóság-app is feltűnik majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról